Cum te împing păcănelele spre dezastru financiar, o explicație matematică

E normal, atunci când intri într-un cazino sau o sală de jocuri, să ai tendința să întrebi agentul de securitate sau casiera despre jocurile de pe marginile încăperii. Să încerci să îi descoși și să vezi care sunt cele care vor plăti cel mai mult și cel mai bine. De obicei, răspunsul ar putea fi unul de felul “dacă aș știi asta, nu aș mai lucra aici”, urmat de un surâs fad. Adevărul este că, cel puțin la sloturi, ideea de bază nu este să te facă pe tine bogat, ci să te țină în fața aparatului cât mai mult.

Păcănelele, bani aruncați pe fereastră?

Unul dintre directorii Centrului pentru Cercetarea Jocurilor de Noroc de la Universitatea Nevada din Las Vegas are o viață destul de interesantă. Printre întrebările care i se pun cel mai des se numără și cea referitoare la care dintre mașinăriile dintr-un cazino anume va plăti cel mai bine. Răspunsul omului este de obicei același, însă deși oamenii îl ascultă și îl memorează, aceștia nu se învață minte și de obicei se duc direct spre păcănele la final de conversație.

Păcănelele rămân cele mai importante jocuri de cazino care fac bani în Statele Unite, dar și în restul lumii. În multe state, cazinourile fac între 65 și 80% din bani doar din sloturi. În Las Vegas, procentajul variază între 88 la sută la cazinourile care sunt destinate în special pentru localnici și 50 la sută la cele destinate pentru toată lumea, de pe celebrul Las Vegas Strip, unde joacă și celebrii high-rollers care pariază zeci de mii de dolari pe o mână de joc. În fiecare zi, jucătorii pompează milioane de dolari în jocurile de păcănele. De ce?

O mașinărie de păcănele modernă este foarte simplu de manevrat. Jucătorii adaugă bani în aparat, se decid asupra pariului, apasă pe butonul de Spin și își încrucișează degetele, sau încoardă pumnii, sperând la ce e mai bine. Există o sumedenie de variante de păcănele în cazinouri și săli de jocuri în zilele noastre, de la cele cu interfață mecanică, denumte steppers, la cele care redau acest mecanism în mod virtual, pe un ecran video. Indiferent de forma lor, jocul de păcănele se joacă la fel. Pokerul video este o variantă specială de slot video în care jucătorii pot să își folosească tehnica pe care o deprind la mesele de joc pentru a ține de cele mai bune cărți. Toate celelalte sloturi, indiferent de cum s-ar numi, sunt jocuri de șansă pură.

Aspectul legat de șansă la păcănele ține de ceea ce le face de fapt atât de atrăgătoare pentru atât de multă lume. Dacă știi cum să pui bani în fanta aparatului și să apeși un buton, ai aceiași șansă de a câștiga jackpotul precum o are un jucător care joacă de douăzeci de ani. La final, totul se rezumă la noroc. Și, să fim serioși, toți avem impresia că suntem norocoși câteodată!

Păcănele și cazinouri

Sloturile sunt profitabile pentru cazinouri, acestea fiind, cum spuneam mai sus, sursa principală și stabilă de venituri pentru multe dintre locații. De ce sunt cazinourile atât de profitabile de pe urma lor? Bob Ambrose, care a intrat în industria jocurilor de noroc în 1980 tocmai în Atlantic City, la Tropicana, iar astăzi este un consultant de jocuri și instructor pentru managerii de cazino la Fairleigh Dickinson University, spune că totul se rezumă la matematica jocului.

Atunci când cazinoul verifică modul în care performează un aparat anume, cel mai de bază număr la care se uită este drop-ul. Acest drop reprezintă banii pe care jucătorul îi pune în aparat. Un al număr despre care poate că ai auzit este handle, pe care Ambrose îl definește ca fiind suma totală pariată de un jucător. Cum poate un jucător să parieze mai mulți bani decât introduce în aparatul de joc? Ei bine, dacă să zicem că jucătorul adaugă 100 de dolari, câștigă un pot de 50 de dolari și continuă să joace până ce toți banii pe care îi are sunt pierduți, inclusiv cei 50 de dolari “câștigați”, atunci el a generat un drop de 100 și un handle de 150 de dolari.

Ce rămâne după ce aparatul plătește jackpoturile este câștigul cazinoului, denumit și încasări. Deci cum decide păcăneaua pe cine să scoată câștigător și pe cine nu? “Plățile la sloturi sunt calculate în mod statistic”, spune Ambrose. Atunci când jucătorul apasă pe Spin, se activează un generator de numere aleatorii, un algoritm care determină dacă fiecare învârtire a roții, fie ea și virtuală, urmează să fie câștigătoare sau nu, precum și cât de mare va fi câștigul. Fiecare joc, spune Ambrose, are un procentaj stabilit de hold și o masă de plată care detaliază cât de des și cât de mult jocurile urmează să plătească înapoi bani la jucători.

Jocurile cu volatilitate mică, cum este pokerul video, plătesc mai frecvent, însă în cantități mai mici, pe când cele cu volatilitate mare, cum ar fi Megabucks cu jackpot progresiv, au mai puține, dar mai mari (câteva milioane de dolari deodată) plăți. Deci chiar dacă plata posibilă de la un joc cu volatilitate mare poate fi mare, banii tăi ți-ar putea cumpăra timp mai mult de joc la cele cu volatilitate mică.

Rata de returnare sau Return To Player este de obicei mai mare de 85%, după cum știți. Chiar dacă aceste informații poate că nu te consolează mai ales după ce ai pierdut o sumă mare de bani, cineva tot va câștiga o bucată bună din acele 85 de procente, iar data viitoare, acel cineva poți fi chiar tu. Iată deci cum sloturile rămân apetisante pentru toată lumea, de la managerii de cazino, la jucătorii înrăiți. “Pentru jucător”, concluzionează Ambrose, “trebuie să existe o șansă realistă pentru câștig. Dar pe termen lung, avantajul casei își va spune mereu cuvântul și va înclina balanța în favoarea cazinoului.”

Leave a Comment