Asigurarea, un pariu controversat la blackjack

Un pariu despre care începătorii în ale jocului de blackjack ar putea crede că este unul deștept este asigurarea. Un motiv important pentru care jucătorii începători sunt fraieriți să creadă că asigurarea este o idee bune este acela că dealerul întreabă jucătorul dinainte dacă vrea asigurare, dacă se ivește oportunitatea. Chiar și așa însă, acest pariu este unul foarte slab, în acest scurt articol urmând să vedem și de ce asigurarea, sau insurance bet, este o idee în general proastă și care nu are cum să fie favorabilă pentru tine, indiferent de deznodământul mâinii de joc.

Cum funcționează asigurarea la blackjack?

Oportunitatea pentru pariul de asigurare apare atunci când dealerul își decartează un as ca și carte cu fața în sus. În acel moment, dealerul va face un tur al mesei, întrebând jucătorii dacă vor să își cumpere asigurare. Asigurarea este pentru scenariul în care dealerul se dovedește că are blackjack, iar tu ai pariat jumătate din pariul tău inițial pe asigurare. Presupunând că dealerul chiar are blackjack, vei primi 2-1 de pe pariul tău de asigurare.

Pentru a-ți face o imagine clară despre cum funcționează asigurarea, să zicem că ai pus un pariu de 10 dolari și cartea cu fața în sus a dealerului este un as. Mai apoi, accepți să cumperi asigurare pe pariu și mai adaugi 5 dolari pe masa de pariere. Dealerul întoarce cartea cu fața în jos, care se dovedește a fi un rege, fapt ce îi conferă un blackjack acestuia. În acest caz, vei primi cei 5 dolari înapoi dați pe asigurare, adică 10 dolari în total înapoi, dar vei și pierde cei 10 dolari inițiali pentru că dealerul are totuși blackjack.

Până la urmă, pariul tău inițial ți se returnează, lucru ce nu pare prea rău până acum, pentru că ai pierdut doar 5 dolari, nu 10. Să zicem mai departe că dealerul nu ar fi avut blackjack natural. În această situație, vei pierde în mod automat cei 5 dolari dați pe asigurare, însă ai o șansă în plus să câștigi pariul de 10 dolari inițial dacă bați mâna dealerului.

De ce pariul de asigurare este o idee proastă?

Indiferent ce blog, site, forum, carte de specialitate sau strategie de blackjack vei citi, vei vedea că toate au tras aceiași concluzie: pariul de asigurare este o idee proastă. Primul lucru pe care trebuie să îl înțelegi legat de acest concept este ce pretinde în mod exact asigurarea aceasta. Majoritatea jucătorilor cred în mod eronat că asigurarea are ca scop protejarea mâinii lor în cazul în care dealerul are blackjack. În realitate însă, asigurarea nu este decât un pariu pe mâna dealerului, ca acesta să aibă de fapt blackjack.

Numărul pe care vrei să te concentrezi aici este șansa de 9:4, sau șansa împotriva dealerului să aibă un blackjack când arată un as, 9:4. Pentru a explica acest lucru și mai clar, să zicem că pui un pariu de asigurare de 5 dolari de 130 de ori. Bazându-ne pe șansele de 9:4, ai câștiga pariul tău de 40 de ori pentru un total de 400 de dolari (10 dolari înmulțit cu 40 de pariuri). Pe de altă parte, ai pierde aceste pariuri de 90 de ori, pentru 450 de dolari în minus (5 dolari înmulțit cu 90 de pariuri!) După cum vezi, acest total te va lăsa cu o gaură de 50 de dolari, fapt ce face din asigurare un pariu prost.

Leave a Comment