Texas Holdem este cel mai popular joc de poker dintre toate care există. Toate turneele mari și importante din lume, cum ar fi World Series of Poker, World Poker Tour sau European Poker tour, oferă competitorilor turnee de Texas Holdem, mai ales de no limit. De fapt, Texas Holdem este atât de popular încât mulți jucători care nu știu prea multe despre poker nu realizează că, în realitate, există o sumedenie de alte variante de poker pe care le-ar putea juca.
Ce este Texas Holdem
Așa cum știți deja, Texas Holdem este cea mai populară și cea mai jucată variantă de poker online din lume. Să înveți să joci Holdem nu este deloc atât de dificil pe cât ar vrea unii să crezi că este. Chiar și așa însă, nu lăsa simplicitatea aparentă a jocului să te păcălească, pentru că acest tip de poker este departe de a fi unul facil. Numărul de situații posibile din joc este atât de vast încât jocul se poate transforma rapid într-unul mult prea complex, mai ales dacă joci la un nivel înalt. De aici vine și celebra frază care spune că Texas Holdem este “un joc pe care îl înveți într-o zi, dar care îți ia o viață să îl stăpânești”.
Regulile jocului de Texas Holdem
Cum se joacă Texas Holdem? La acest joc, jucătorii încearcă să vină în față cu cea mai bună mână formată din 5 cărți, așa cum sunt ele clasificate în jocul de poker tradițional. În acest mod, Holdem se diferențiază de majoritatea jocurilor de poker cum ar fi de exemplu Draw cu 5 cărți. Totuși, modul în care jucătorii își clădesc mâinile câștigătoare, sau pierzătoare, este un pic diferit față de celelalte variante de poker cunoscute.
La Holdem, fiecare jucător primește câte două cărți cu fața în jos, cărțile ascunse, iar mai apoi încă cinci cărți în mod subsecvent de-a lungul turei de joc, care se vor afișa cu fața în sus în mijlocul mesei de joc. Aceste cărți cu fața în sus se numesc și cărți comune, pentru că fiecare jucător le folosește pentru a-și realiza mâna cea mai bună din 5 cărți de joc. Cele cinci cărți comune sunt decartate în trei etape. Prima etapă este cea în care se decartează primele trei cărți comune, denumită Flop. Mai apoi urmează etapa a doua, în care se decartează a patra carte, Turn. În a treia și ultima etapă va fi afișată și ultima carte, a cincea, denumită River.
Jucătorii își construiesc mâinile formate din cinci cărți folosind cele mai bune cinci cărți din mâna lor și respectiv din cele comune, putând să le combine așa cum vor. Astfel, jucătorii nu au nicio limitare, cum se întâmplă la alte variante de joc, putând să folosească una sau două cărți cu fața în jos și până la patru cărți cu fața în sus dintre cele comune. Combinațiile pot fi infinite, însă cea mai bună combinație pentru un jucător anume va fi cea care îl va reprezenta la final de rundă.
Dacă în timpul pariului toți jucătorii se aruncă, sau cer Fold, și doar un jucător rămâne la masa de joc, acest jucător va fi desemnat câștigător fără să trebuiască să își afișeze cărțile din mână. Din acest motiv, jucătorii pot să aibă și o mână proastă și să câștige, dacă restul celor de la masă nu continuă să joace Flop, Turn sau River. Dacă doi sau mai mulți jucători ajung până la final, adică la Showdown, după ce și ultima carte comună este decartată și toate pariurile sunt complete, atunci singurul mod pentru a decide cui îi revine potul este determinarea celei mai bune mâini de cinci cărți dintre cele ale jucătorilor rămași în miză.
Să vorbim acum despre câțiva termeni mai specifici legați de cum se împart cărțile și cum funcționează pariurile la Texas Holdem. Un mod simplu prin care se poate explica acest lucru este prin a vorbi despre câteva locuri importante de la masa de joc, mai exact despre buton sau button și despre blinds, care pot fi mici sau mari, small blind și respectiv big blind.
Butonul
La masa de Texas Holdem, jocul se mișcă de la stânga la dreapta, în sensul acelor ceasornicului și începe de la jucătorul care deține butonul dealerului. Acest buton nu este altceva decât un disc de plastic mic pe care scrie de obicei Dealer. Butonul stă în fața unui jucător și este pasat un scaun mai la stânga la final de mână. Când joacă în cazino sau în club, jucătorul care are butonul de dealer în față nu este cel care dă cărțile, pentru că aici vei fi servit de un dealer. La jocurile de casă însă, de obicei persoana care are butonul este și cea care decartează și supraveghează jocul. Pe internet, dealerul este calculatorul în sine.
De obicei, primii doi jucători care stau la stânga jucătorului ce are butonul de dealer vor fi nevoiți să plaseze două pariuri mici înainte de începerea mâinii de joc, denumite small și big blind. De acolo, acțiunea poate continua pe mai multe paliere: preflop, flop, turn, river și așa mai departe. Butonul determină care jucător de la masa de joc este dealerul. La Texas Holdem, jucătorul ce deține butonul de dealer este și ultimul care acționează.
În timp ce butonul de dealer decide care jucător trebuie să pună pariurile small și big blinds, mai determină și unde începe decartarea cărților de joc. Jucătorul aflat în imediata apropiere la stânga dealerului va fi primul care va primi cele două cărți de joc, după ce pune small blind-ul, urmat de cel de-al doilea, care pune un pariu ușor mai mare, big blind, iar mai departe fiecare jucător va primi cărțile aferente în sensul acelor de ceasornic, de la stânga la dreapta, până ce toată lumea primește cele două cărți de joc cu fața în jos.
Small blinds, big blinds
Așa cum am spus deja, înainte de fiecare mână nouă, doi jucători de la masă sunt obligați să pună două pariuri preflop, small și big blinds. Aceste pariuri forțate anunță practic începerea turei de joc. Fără aceste pariuri de început, jocul ar putea deveni extrem de plictisitor pentru că nimeni nu ar fi obligat să adauge vreun ban la miză. Jucătorii ar putea pur și simplu să aștepte până când le vine o mână cu doi ași, de exemplu, și să joace doar în acel caz. Blind-urile, în acest caz, fac ca jocul să fie unul activ cu fiecare mână jucată.
La turneele de Holdem, blind-urile sunt crescute la intervale regulate de timp. Odată cu scăderea numărului de jucători de la mese și cu creșterea numărului de jetoane pe care jucătorii rămași în joc le au, e impetuos necesară creșterea valorii pariurilor small și big blinds de-a lungul unui turneu. La jocurile de la mesele normale, aceste blind-uri nu se modifică niciodată.
Jucătorul ce ocupă locul de la masă aflat în imediata apropiere a butonului de dealer spre stânga pune small blind-ul. El este urmat de jucătorul aflat la stânga sa, care pune big blind-ul. Această regulă poate varia de la masă la masă de Holdem, putând să depindă și de tipul de joc care este jucat. De exemplu, la un joc de $1/$2 de Texas Holdem, pariul small blind este de un dolar, iar pariul big blind are valoarea de doi dolari.
Prima rundă de pariere: Preflop
Prima tură de pariere are loc chiar după ce și ultimul jucător a primit cele două cărți ascunse ale sale. Primul jucător care are cuvântul este cel aflat în stânga jucătorului ce tocmai a pus big blind-ul, poziție denumită “în bătaia puștii – under the gun” pentru că acest jucător trebuie să acționeze rapid. Jucătorul are trei opțiuni din care poate alege:
Call – Plătește: jucătorul poate plăti contravaloarea pariului big blind;
Raise – Plusează: jucătorul poate mări pariul, atât timp cât stă în limitele impuse de joc;
Fold – Se aruncă: jucătorul poate renunța la mână, aruncând cărțile spre dealer, de obicei cu fața în jos.
Dacă jucătorul decide să se arunce, acesta nu mai poate juca și deci nu mai poate câștiga mâna în curs. Suma pe care un jucător o poate plusa depinde de jocul pe care acesta îl întreprinde. De obicei într-un joc no limit Holdem, suma minimă pe care un jucător o poate paria este de obicei egală cu de două ori valoarea pariului big blind, în timp ce la limita superioară a pariului, jucătorul poate paria toate jetoanele pe care le are, în renumitul pariu All-In.
Există și alte tipuri de pariuri la Holdem. La jocurile de tip fixed limit, sau cu limită fixă, o plusare este mereu egală cu dublul sumei pariate la big blind. La Holdem pot-limit, care se joacă cel mai puțin dintre toate variantele disponibile, jucătorii pot paria oricât începând de la suma big blind-ului, până la totalul sumei adunate în miză la un moment oarecare.
După ce jucătorul aflat sub presiune acționează, jocul progresează în sensul acelor de ceasornic în jurul mesei, fiecare jucător putând alege de asemenea dintre cele trei opțiuni, adică să plătească, să pluseze sau să se arunce. Odată ce și ultimul pariu este pus și acțiunea de pariere este închisă, runda de Preflop este gata, iar jocul progresează spre Flop.
A doua rundă de pariere: Flop
După ce prima rundă de pariere este gata, cea de Preflop, primele trei cărți comune ale mâinii sunt așezate pe masa de joc, urmând ca jucătorii rămași în joc să parieze după Flop, dacă nu s-au aruncat deja. La această rundă de pariere, acțiunea începe cu primul jucător activ de la stânga butonului dealerului. În afară de opțiunile de a paria, plăti, plusa sau a se arunca, jucătorul mai are acum și opțiunea de a spune check, dacă niciun alt jucător dinaintea lui nu a acționat prin a mări pariul. Să spui check nu înseamnă altceva decât că vrei să pasezi acțiunea mai departe spre următorul jucător. Pariul continuă până ce ultimul jucător acționează. Se poate ca toți jucătorii să spună check, fapt ce de asemenea încheie runda de pariere.
A treia rundă de pariere: Turn
A patra carte comună se numește Turn și este de asemenea decartată cu fața în sus după ce toate acțiunile din Flop se încheie. Odată ce acest lucru are loc, o altă rundă de pariere începe, similară cu cea anterioară. Din nou, jucătorii au opțiunea de a spune check, paria, plăti, plusa sau a se arunca.
A patra și ultima rundă de pariere: River
A patra carte comună, River, se afișează cu fața în sus după ce acțiunea de pariere de la Turn se încheie. Odată ce se termină aceasta, o ultimă tură de pariere începe, evident la fel ca cele anterioare. După ce toate acțiunile de pariere se încheie, jucătorii rămași la masă își vor afișa cărțile ascunse până acum, pentru a se alege un câștigător. Acest moment se cheamă Showdown.
The Showdown – Confruntarea
Jucătorii rămași la masă își dezvăluie cărțile ascunse, iar cu ajutorul dealerului se alege într-un final mâna câștigătoare. Jucătorul cu cea mai bună combinație de cinci cărți câștigă potul în concordanță cu regulile tradiționale de poker. Aceste catalogări ale mâinilor nu fac neapărat parte din regulile jocului de Holdem, fiind aplicate în cazul majorității variantelor de poker disponibile.
Chintă roială: cinci cărți de aceeași culoare, de la as la decar, de exemplu As, Rege, Damă, Valet și Decar de pică;
Chintă de culoare: cinci cărți de aceeași culoare, care urmează o succesiune consecutivă, de exemplu Treiar, Pătrar, Cinciar, Șesar și Șeptar de caro;
Patru de-un fel: patru cărți de aceeași valoare, de exemplu cele patru Dame;
Full House: trei cărți de aceeași valoare, alături de două cărți care formează o pereche, indiferent de culorile acestora, de exemplu cei trei Decari și o pereche de Valeți;
Culoare: oricare cinci cărți care au aceeași culoare, de exemplu Treiar, Cinciar, Damă, Decar și Optar de treflă;
Chintă: oricare cinci cărți care urmează o succesiune consecutivă, indiferent de culoare, As de caro, Doiar de treflă, Treiar de inimă roșie, Pătrar de caro, Cinciar de pică;
Trei de-un fel: trei cărți care au aceeași valoare indiferent de culoare, de exemplu trei Cinciari;
Două perechi: două cărți de aceeași valoare alături de alte două cărți de aceeași valoare, Doiarii de pică și treflă alături de Șeptarii de inimă roșie și caro;
O pereche: două cărți de aceeași valoare indiferent de culoarea lor, de exemplu Doi Valeți de inimă roșie și respectiv caro;
High card: atunci când toate cele cinci cărți sunt diferite și nu formează niciunul din seturile de mai sus, se consideră cartea cea mai mare a grupului, high card, drept reprezentativa mâinii. La o mână cu As de treflă și oricare alte patru cărți mai mici ca valoare, se spune că mâna are high card As de treflă.
Jucătorii își construiesc cea mai bună mână posibilă folosind cărțile lor laolaltă cu cele de pe masa de joc, adică cele comune, De exemplu, dacă pe masă se află Nouarul de treflă, Cinciarul de pică, Regele de caro, Treiarul de pică și Asul de inimă roșie, un jucător care are în mână Asul de caro și Nouarul de pică ar avea două perechi, Ași și Nouari, pierzând în fața jucătorului care are doi Nouari în mână, și care ar face deci trei de-un fel.
Cea mai bună metodă prin care poți începe să înveți Holdem este prin a cunoaște ca la carte aceste reguli pe care ți le-am detaliat în articolul nostru. Dacă înțelegi cum sunt date cărțile și cum să joci după modelul de mai sus, ești pe drumul cel bun pentru a face o carieră frumoasă la Texas Holdem. Da, mai trebuie să înveți și despre ce constituie o mână bună de joc, șansele și probabilitățile asociate cu jocul, importanța locului de la masa de joc și cum să faci să acționezi atunci când nu ai timp, de exemplu, la jocurile de Holdem online. Aceste lucruri se învață pe parcurs, așa cum e și normal, însă doar odată ce ți-ai însușit baza solidă a jocului.