Jocul de poker Stud și regulile acestuia

Jocul de poker Stud, mai ales cel hi-lo cu 7 cărți, a fost popular cu mult înainte de apariția de-acum celebrului Texas Holdem de acum câțiva ani. Pe atunci, cei mai mulți jucători jucau Stud cu 7 cărți. Jocul poate fi jucat între doi, până la opt jucători, iar cea mai mare diferență între Stud cu 7 cărți și Texas Holdem sau Omaha este că la Stud nu există un Flop și, de obicei, nu se decartează cărți comune pentru toată lumea.

Gameplay la Stud

După cum puteți înțelege deja, pentru a începe mâna fiecare jucător primește câte două cărți cu fața în jos, urmate de o carte cu fața în sus. Această a treia carte se numește third street, a treia stradă. Cele două cărți cu fața în jos se numeste hole cards, cărți ascunse sau private, iar cea cu fața în sus se cheamă door card, cartea ușă. Bazându-se pe aceste trei cărți, un jucător poate decide dacă vrea să meargă sau nu mai departe în joc. Ca la oricare altă variantă de poker, selectarea mâinilor bune pentru a fi jucate este extrem de importantă și la Stud cu 7 cărți.

Fiecare jucător primește un total de șapte cărți, dintre care trei cu fața în jos și restul de patru cu fața în sus. Din aceste șapte cărți, jucătorul trebuie să aleagă combinația cea mai profitabilă pentru el, formată din cinci cărți. Valorile mâinilor la Stud sunt identice cu cele de la Holdem sau Omaha, chinta roială fiind cea mai bună mână pe care o poți obține, în timp ce o mână fără perechi, deci cu high card este considerată cea mai slabă din joc.

Pariurile la Stud

În timp ce blind-urile sunt pariuri forțate la Holdem și la Omaha, în cazul jocului de poker de tip Stud aceste pariuri anterioare sunt puse pe masă de fiecare jucător înainte de a primi primele cărți ale mâinii. De exemplu, să zicem că joci Stud cu 7 cărți la o masă de tipul $10/$20, cu un ante de $1 și un bring-in de $5. Fiecare parior care așteaptă cărți la masă va trebui să pună jos un dolar înainte de toate, realizându-se astfel un pot pentru care merită să te bagi în joc. Primele trei cărți se oferă mai apoi jucătorilor, după care se determină care dintre jucători trebuie să pună pariul bring-in.

La Stud cu 7 cărți, jucătorul cu cea mai mică valoare a cărții ușă trebuie să pună pe masă un bring-in de cinci dolari, această persoană având opțiunea să completeze pariul cu 10 dolari, limita mică a jocului. De aici, pariurile continuă în sensul ceasornicarului în jurul mesei, fiecare jucător având opțiunea să plătească, să pluseze sau să se arunce. Dacă primul jucător care a pus bring-in la masă a făcut doar asta, fără să completeze, alți jucători o pot face ca o primă plusare. Odată ce pariurile sunt închise, fiecare jucător care rămâne la masă primește a patra carte, fourth street.

Jocurile care implică un buton de dealer care dictează de unde începe acțiunea la masă sunt diferite de Stud. La Stud cu 7 cărți, primul jucător care acționează de la fourth street încolo este jucătorul care deține cea mai mare mână formată din cărțile cu fața în sus. Înainte de a trece de a treia stradă, third street, este important să faci o selecție corectă a mâinilor bune de jucat.

Stud cu 7 cărți se joacă de obicei ca un joc cu limite, cum este și cel hi-lo. Dacă este să continuăm exemplul dat, cu tipul de masă $10/$20 pentru Stud cu 7 cărți, limitele de pariere la third și respectiv fourth street ar fi cele mici, în acest caz 10 dolari. La fifth, sixth și seventh street, aceste limite vor ajunge la 20 de dolari. În cazul în care un jucător are o pereche după a patra carte, jucătorul care deschide jocul are varianta să pluseze cu dublul limitei mici, sau cu limita maximă. De exemplu, dacă un jucător începe cu un As și mai primește un As ca a patra carte, acesta poate să înceapă pariul cu 20 de dolari în loc de 10. Această posibilitate de pariere unică se aplică doar la versiunea lo-hi a Stud cu 7 cărți.

Pont de final pentru Stud

La jocul de poker Stud cu 7 cărți, strategia cea mai bună pe care o poți aborda este să ai în vedere mereu cărțile oponenților tăi. De exemplu, dacă tu ai o mână cu Rege de treflă, Damă de caro, Valet de inimă roșie și Decar de pică, dar vezi că deja sunt trei ași pe masă, îți mai rămâne doar un as la dispoziție pe care să îl poți primi și restul de patru nouari din pachet. Dacă un jucător se aruncă și are un as despre care tu nu știai nimic, pentru că l-ai ratat, ai putea să îți estimezi în mod eronat șansele pe care le ai la acea mână.

Leave a Comment