Semnele dependenței pentru jocurile de noroc și ce poți face împotriva acesteia

Jocurile de noroc sunt unul dintre cele mai grele vicii umane, pentru că au tendința de a prezenta iluzia de a câștiga bani ușor, ceea ce te poate duce în realitate spre un dezastru financiar. Dacă ar fi consumate în moderație, jocurile de noroc nu ar face rău nimănui, însă cum acest lucru este improbabil, de multe ori se întâmplă tocmai opusul. Indiferent că este vorba despre pokerpoker, blackjack sau ruletă, șansele sunt mereu mai mari de partea casei. Jocurile de noroc sunt o industrie de succes pentru că mereu casa iese câștigătoare. Iată care sunt simptomele, cauzele și efectele dependenței de jocuri de noroc.

Există mai multe tipuri de dependență?

Jocurile de noroc sunt o activitate diversă, așa că există mai multe tipuri de dependență pe care o poți deprinde de pe urma lor. Nu îți poți da seama mereu când cineva este dependent de jocuri. În ciuda aparențelor, jocurile de noroc nu se rezumă doar la păcănele, cărți de joc și cazinouri. Poți de asemenea să joci la loterie, să pariezi pe curse de cai sau chiar să pui pariuri între tine și amicii tăi, toate fiind considerate jocuri de noroc.

Dependența de jocurile de noroc poate apărea atunci când o persoană se simte că este în pericol din punct de vedere financiar și nu vede o altă soluție de a ieși din această situație decât prin a juca la ruletă, de exemplu, în încercarea de a câștiga deodată o sumă mare de bani. Din păcate, acest mod de gândire duce mereu la un cerc vicios în care jucătorul simte că trebuie să își câștige pierderile înapoi, cercul rotindu-se la infinit până când persoana este forțată să apeleze la ajutorul unui terapeut, de exemplu, pentru a ieși din starea care o distruge zi de zi.

Un alt tip de dependență legată de jocurile de noroc poate rezulta după ce un jucător joacă anumite jocuri la care face pariuri riscante pentru a experimenta acel “high” binecunoscut asociat cu asumarea de riscuri uriașe care, câteodată, se dovedesc a fi benefice pentru individ. În ambele cazuri, persoana afectată de dependență trebuie să aibe dorința de a stopa acest comportament, nu doar pentru că astfel le-ar face pe plac prietenilor și familiei. Dacă tu sau o persoană dragă ție vreți să scăpați de dependența creată de jocurile de noroc, cel mai bine este să căutați sprijin profesional imediat și să începeți procesul de recuperare.

Care sunt cauzele dependenței de jocurile de noroc?

Mai mulți factori pot contribui la dezvoltarea unei dependențe de jocuri de noroc, cum ar fi disperarea pentru bani, dorința de a experimenta situații riscante și palpitante, statutul social asociat cu un jucător de succes, precum și atmosfera plăcută dintr-un cazino anume. Din păcate, odată ce dependența de jocuri se instalează, să ieși din acest cerc vicios este greu.

Dependența severă poate pune stăpânire pe cineva, atunci când persoana se simte disperată din punct de vedere financiar și vrea să câștige înapoi toți banii pe care i-a pierdut la jocuri. Odată ce persoana câștigă, după nenumărate încercări, chiar dacă această sumă câștigată este una importantă, ea nu va acoperi niciodată întreaga sumă pe care jucătorul a folosit-o pentru pariuri. Majoritatea jucătorilor nu se apropie niciodată de a câștiga sumele pe care le bagă în jocuri.

Care sunt semnele dependenței de jocuri de noroc?

Semnele că cineva se confruntă cu o dependență cauzată de pariuri sunt la fel ca celelalte forme de dependență, unele forme de dependență includ, dar nu se limitează la: nevoia constantă de a ține faptul că joci la jocuri de noroc un secret, probleme la a te controla de la a juca non-stop, probleme la a te reține din a juca atunci când nu ai bani, momente în care familia și amicii tăi sunt îngrijorați văzându-te că joci fără măsură.

Desigur, așa cum se întâmplă cu orice dependență, semnul universal valabil că ai o problemă cu jocurile de noroc este acela că simți că nu te mai poți opri. Dacă simți că nu ai nevoie decât de încă o tură de ruletă, sau dacă simți anxietate atunci când vrei să te oprești din a juca, atunci este mai mult ca sigur vorba despre o dependență de jocuri de noroc. Dacă ești de părere că partenerul tău s-ar putea să sufere de o dependență legată de jocuri de noroc, sună imediat la un specialist și cere o părere despre situația ta aparte.

Simptome emoționale ale dependenței de jocuri de noroc

Jocurile de noroc practicate în exces pot duce de multe ori la o multitudine de simptome emoționale negative, cum ar fi depresia, anxietatea și chiar gânduri suicidare și tendințe în această direcție. În situații extreme, aceste gânduri extrem de negative îl pot împinge pe jucător să încerce chiar să își curmeze viața. Să îți pierzi avuția strânsă o viață la masa de poker este devastator, lăsându-i pe mulți oameni cu impresia că nu mai au cum să își revină din așa ceva.

Simptome fizice ale dependenței de jocuri de noroc

Pentru că jocurile de noroc pot cauza depresie, anxietate și tendințe de rănire proprie, există mai multe semne fizice pe care le poți urmări la cineva despre care crezi că are această problemă. Depresia și anxietatea duc de multe ori la insomnie, care duce la rândul ei la o piele de culoare neplăcută, scăderea sau creșterea în greutate bruscă, acnee și cearcăne sub ochi și așa mai departe.

Efecte pe termen scurt și lung ale dependenței de jocuri de noroc

Jocurile de noroc merg mână în mână cu efecte de tot felul, de lungă sau de scurtă durată. Dependența de aceste jocuri rezultă în mod frecvent în alte dependențe care nu sunt altceva decât moduri de opunere sau de împăcare pe care oamenii le folosesc pentru a trata problema mai mare. Mulți jucători se droghează, beau alcool și se angrenează în alte activități care reduc momentan anxietatea pe care mediul jocurilor de noroc o aduc în viața lor.

Chiar dacă un jucător nu are parte de probleme financiare niciodată, ca rezultat al acestui stil de viață, acesta se poate totuși confrunta cu probleme legate de droguri sau alcool pentru tot restul vieții sale, după ce se “tratează” folosindu-le pentru a scăpa de stres. De asemenea, relațiile interumane sunt de multe ori afectate din cauza jocurilor de noroc.

Există medicamente contra dependenței de jocuri de noroc?

Chiar dacă jocurile de noroc și dependența de acestea nu poate fi direct controlată sau combătută cu medicamente, exsită șansa de a le folosi pentru a scăpa de anxietate și depresie, simptome care apar de obicei de fiecare dată când vorbim de dependență. Cel mai cunoscut mod de a trata o problemă legată de dependența de jocuri de noroc este prin prescrierea de medicamente pentru anxietate și depresie. Când te simți depresiv și anxios, vei ajunge să vrei să consumi și mai mult din jocurile de noroc. Astfel, prin tratarea acestor probleme medicale, vei ajunge să îți fie mai ușor să rupi acel cerc vicios al dependenței și să te reîntorci la o viață normală.

Depresia și dependența de jocuri de noroc

Pentru că de multe ori dependența de jocuri de noroc este legată de depresie, cel mai important este să ai grijă la apariția unor semne care ar putea indica faptul că tu sau cineva drag ție s-ar putea să sufere de această problemă gravă. Letargie, stare de rău, schimbarea apetitului și o stare de nefericire continuă, toate sunt simptomele unei depresii sau a instaurării acesteia. Depresia este ceva ce mulți dintre noi oamenii nu o putem controla prea ușor. Dacă ai impresia că tu sau cineva drag ție suferă de depresie, contactează un medic specialist imediat.

Cum scapi de dependența de jocurile de noroc

Să te lași de jocurile de noroc nu este deloc ușor, mai ales dacă ești dependent de ele, însă este un lucru realizabil cu ajutorul unui specialist, al unui grup de suport sau a unui program de tratament profesional. Poate fi destul de greu să o iei pe drumul recuperării, fără să consulți un medic sau un terapeut care a mai ajutat în trecut oameni aflați în situația ta.

Un grup de amici și o familie care să te sprijine sunt și ei importanți în acest proces, însă aceștia s-ar putea să nu știe cum să te ajute în mod direct. Pentru a merge pe o variantă sigură, mergi la un specialist și lasă-te ajutat. Nu e nimic rău în a recunoaște că ai o problemă și în a te lăsa ajutat. Nu e un semn de slăbiciune, ci unul de inteligență și curaj.

Leave a Comment