Tipuri de ruletă: Europeană, americană, franceză

Fiecare tip de ruletă vine la pachet cu propriul set de reguli, șanse și pariuri speciale. Numerele de pe ruletă și distribuția acestora diferă, astfel că și regulile jocului este normal să difere de la un tip la altul. Însă te-ai întrebat vreodată cum poate tipul de ruletă francez să te ajute să câștigi, sau cum poate slotul în plus de la ruleta americană să schimbe complet șansele jocului? Citește mai departe pentru a descoperi cea mai bună variantă de ruletă pentru gusturile tale.

Ruleta Franceză

Legenda spune că François Blanc, care a dezvoltat ruleta franceză cu un singur zero în 1841, a trebuit să se tocmească întocmai cu diavolul pentru a obține secretele jocului. Cum este imposibil să dovedim această poveste fantastică, ne vom axa doar pe fapte, nu pe vorbe, despre ruleta franceză de acum încolo. Ruleta franceză are 37 de numere, de la 0 la 36, în culorile roșu, negru și verde. Aceste numere apar în ordine neconsecutive, fiecare pereche de numere pare fiind urmată de o pereche de numere impare. Secvența de numere de pe o ruletă cu un singur zero este următoarea:

0-32-15-19-4-21-2-25-17-34-6-27-13-36-11-30-8-23-10-5-24-16-33-1-20-14-31-9-22-18-29-7-28-12-35-3-26

În mod tradițional, ruleta este plasată în mijlocul mesei de joc, însă acest lucru este diferit în cazul jocurilor online. Mai degrabă, ruleta este plasată pe una dintre marginile mesei, pentru că studiourile live ale cazinourilor online dispun de spațiu limitat. La cazinourile fizice, ruleta franceză este mare, fiind nevoie de trei crupieri pentru a o mânui. În mediul online, aceste lucruri dispar, pentru că mărimea mesei este mică, unele mese fiind modificate digital prin folosirea unui perete verde. Indiferent de forma pe care ruleta franceză o ia în online, limba franceză va fi cea care îți va da de veste că joci pe o asemenea masă.

Tipuri de pariuri, șanse și reguli

Un total de 157 de pariuri pot fi făcute pe masa de ruletă franceză. Aceste pariuri sunt împărțite în 37 plein, 60 cheval, 14 transversale, 23 carré, 11 sixain, 3 colonne, 3 douzaine și 6 pariuri de șansă. Să pui pariuri pe masa virtuală e simplu, indiferent dacă vorbim de pariuri interne sau externe, selecția pe care urmează să o faci colorându-se odată ce ajungi cu cursorul mouse-ului deasupra ei, fiind extrem de clar pe ce numere urmează să pariezi. Majoritatea pariurilor le poți face cu un singur click. Acest lucru este util mai ales din cauza că timpul este important atunci când parierzi online. Odată ce ți-ai put pariurile, cazinourile online îți permit să ți le blochezi și să aștepți lansarea bilei sau, dacă vrei, să continui să mai pui pariuri.

Pariuri pe ruleta franceză

Voisins du Zero: tradus din franceză, acest pariu înseamnă Vecinii lui Zero. Pariul mai este cunoscut și sub numele Serii 0/2/3, Serii Mari sau Aproape de Zero. Acest pariu acoperă orice numere între 22 și 25 de pe ruletă, inclusiv aceste numere. Dacă te uiți la ruletă, vei vedea că pariul acoperă nouă numere pe o parte a a numărului 0 și alte 7 numere pe partea cealaltă, de unde vine și numele amintit. Numerele incluse sunt 22, 18, 29, 7, 28, 12, 35, 3, 26, 0, 32, 15, 19, 4, 21, 2, 25.

Tiers du Cylindre: Însemnând “Treimi ale Ruletei”, acest pariu mai este cunoscut și ca Serii 5/8 sau Serii Mici. Acoperă 12 numere adiacente care sunt în zone opuse ale ruletei față de cele de la pariul anterior și este compus din 6 pariuri egale împărțite deasupra acestora. Numerele incluse în pariu sunt: 5, 8, 10, 11, 13, 16, 23, 24, 27, 30, 33, 36.

Orphelins à Cheval: Traducerea literalmente a expresiei este “orfani de cai”. Acest pariu acoperă restul de opt numere pe care celelalte două pariuri le lasă pe dinafară. Orphelins à Cheval este o combinație între pariuri egale și pariuri individuale, necesitând un minim de 5 jetoane pentru a putea fi jucat. Numerele incluse sunt 17, 34 și 6 pe o parte a ruletei și 1, 20, 14, 31 și 9 pe cealaltă parte.

Finale en Plein: Acest terment franțuzesc înseamnă “final complet”. Acest tip de pariu este mult mai avansat, însă dacă ești o fire aventuroasă, vei plasa un număr de pariuri directe pe numere care se termină cu aceeași cifră. În funcție de numărul ales, vei plasa trei sau patru jetoane pentru a-ți crea pariul. De exemplu, poți avea Finale 1 en plein, adică vei paria pe 1, 11, 21 și 31 sau Finale 2 en plein, urmând să pariezi pe 2, 12, 22 și 32.

Regulile speciale ale ruletei franceze

En Prison: Așa cum probabil că ți-ai dat seama deja, această regulă se traduce ca “în închisoare”, regula aplicându-se în cazul pariurilor făcute pe sume pare. Când bila albă cade pe un zero, poți să îți iei înapoi jumătate din pariul pus sau poți să lași suma “în închisoare” pentru următoarea învârtire. Dacă următoarea tură bila va pica tot pe zero, și cea de-a doua jumătate a sumei pariate va fi pierdută în favoarea casei.

La Partage: Această regulă specială a ruletei franceze este similară cu cea precedentă. În acest caz, pierzi jumătate din pariul tău fără să poți să îți păstrezi a doua jumătate pentru un pariu viitor. Această regulă se folosește în cazul pariurilor exterioare, pe șanse cum sunt cele de tipul roșu/negru, par/impar sau 1-18/19-36, dar și pentru pariul pe cifra zero.

În ceea ce privește șansele de câștig, acestea vor fi de obicei afișate într-un tabel pe care îl poți consulta oricând. Nu trebuie să le memorezi, deși le vei găsi foarte ușor și pe internet. Toate cazinourile online le afișează și le poți salva și afișa chiar în interfața de joc. Uită-te peste ele înainte să începi să te joci pentru a-ți putea plănui pariurile care îți aduc cel mai bun avantaj posibil. Având în vedere complexitatea pariurilor de ruletă speciale, va trebui să îți faci temele bine înainte de a te apuca să parierzi pe sisteme cum sunt En Plein, Tiers du Cylindre și așa mai departe.

Sfaturi pentru jocul de ruletă franceză online

Acum că ai citit în detaliu despre cum funcționează ruleta franceză, iată și câteva sfaturi și secrete pentru desfășurarea unui joc cât mai avantajos pentru tine. Aceste sugestii nu îți vor crește șansele să bați casa la ruleta franceză, însă îți vor asigura un joc plăcut din toate punctele de vedere și o experiență corectă. Pentru început, asigură-te că joci într-un cazino online licențiat și reglementat.

Mai apoi, caută mese care oferă limite scăzute de pariere, mai ales la început. Înainte să începi să pariezi, intră la mese și privește jocul pentru câteva ture. Joacă doar în limitele pe care ți le impui, niciodată peste suma inițială cu care intri la masă. Asigură-te că regulile La Partage și En Prison se aplică. Nu în ultimul rân, pune mai mult pariuri exterioare pentru a beneficia de cel mai scăzut avantaj al casei.

Ruleta Americană

Primele variante ale ruletei americane aveau câte un singur zero și dublu zero, dar și un slot pentru un vultur american. Ultimul simbol a fost mai apoi scos de pe ruletă, însă varianta cu un zero și un dublu zero a rămas și a fost modernizată de-a lungul vremii. Îți vom explica exact cum funcționează varianta americană a ruletei și cum se diferă de restul tipurilor de ruletă cunoscute.

Roata și masa ruletei americane

Ruleta americană conține un total de 38 de sloturi, de la 1 la 36 odată, în culorile roșu și negru, precum și două sloturi 0 și respectiv 00 în culoarea verde. Cifrele sunt așezate într-o ordine alternativă, un slot roșu fiind urmat de unul negru. Slotul 0 este poziționat între două sloturi de culoare neagră, iar cel 00 este așezat între două sloturi roșii. Aranjamentul numeric este următorul: 0-28-9-26-30-11-7-20-32-17-5-22-34-15-3-24-36-13-1-00-27-10-25-29-12-8-19-31-18-6-21-33-16-4-23-35-14-2.

Masa ruletei americane este standard, nefiind mult prea diferită de cele folosite la restul variantelor. Este de obicei dreptunghiulară ca formă, având zonele pentru roșu, negru și verde de-a lungul ei. Cum nu există pariuri speciale la ruleta americană, nu există nici o zonă specială dedicată acestora pe masă. Singura diferență notabilă de pe masa ruletei este apariția slotului pentru numărul 00 sau dublu zero de culoare verde.

Tipuri de pariuri, șanse și reguli

Nu mai puțin de 161 de pariuri, atâtea poți pune pe o ruletă americană standard. Poți pune 38 de pariuri directe, 62 de pariuri impare, 15 trio-uri, 22 de pariuri pe patru numere, un pariu pe 5 numere, 11 sixline-uri, 3 coloane, 3 duzine și 6 pariuri de șansă. Secțiunile de pe masa de pariere se colorează odată ce ajungi cu mouse-ul deasupra lor, indicându-ți astfel numărul sau numerele pe care urmează să îți pariezi din jetoane. Acest mod de pariere este mult mai simplu și mai lipsit de stres față de pariurile făcute într-un cazino tradițional. La fel de ușor poți pune pariuri combinate.

Dacă ai dat peste un pariu favorit care ți-a adus câștiguri mai multe ture la rând, le vei putea salva și refolosi după bunul plac. La mesele de ruletă americană, există o regulă specială de predare. Aceasta funcționează similar cu regula specială La Partage de la ruleta franceză. Singura diferență este că se aplică atât pentru zero-ul simplu, cât și pentru dubu zero-ul de pe masă. Acest lucru va reduce avantajul casei la pariurile pare și cele exterioare de la 5,26% la 2,63%.

Avantajele casei, regulile de plată și probabilitățile de câștig ale ruletei americane sunt ușor de găsit și citit la fiecare cazino online. Din acest motiv, nu este deloc nevoie să le memorezi. Un lucru pe care îl vei observa imediat este acela că varianta aceasta de ruletă vine la pachet cu cel mai mare avantaj al casei. Din acest motiv, trebuie să îți perfecționezi cât mai bine strategia de ruletă pe care o vei folosi la această variantă a jocului. Chiar și așa însă, să joci ruletă americană e mult mai riscant decât variantele franceză sau europeană, așa că de preferat ar fi să o faci doar dacă ești sigur pe tine și dacă nu ți-au plăcut deloc celelalte două variante.

Sfaturi pentru jocul de ruletă americană online

Înainte de a te apuca să joci ruleta americană, uită-te atent peste lista noastră cu sfaturi și secrete pentru această variantă de joc. Fiecare învârtire a ruletei este complet imprevizibilă, astfel că efectiv nu ai ce face pentru a influența rezultatul unui pariu anume. Aceste recomandări nu îți vor spori deci șansele de izbândă la ruleta americană, însă dacă le vei urma, vei putea să îți îmbunătățești câștigurile de-a lungul unei sesiuni de joc.

În primul rând, nu juca acest tip de ruletă decât la cazinourile online licențiate și reglementate de corpuri de control respectate din industria jocurilor de noroc. De asemenea, optează pentru limite mici de pariere până ce te obișnuiești cu stilul de joc. Familiarizează-te cu masa și interfața jocului înainte de a te apuca să pariezi bani reali. Asigură-te că îți setezi limite de câștig și de pierdere înainte de a te apuca de pariat și, cel mai important, ține-te cu sfințenie de ele. Nu în ultimul rând, evită pariurile pe cinci numere deodată, deoarece aduc casei un avantaj uriaș de 7,89%.

Ruleta Europeană

Ți-l amintești pe Francois Blanc de mai devreme? Ei bine, acest personaj a jucat un rol important în crearea tipului de ruletă european, nu doar cel francez. Alături de Luis Blanc, Francois a decis să scoată de pe masă slotul dubu zero și să ducă noua ruletă la Hamburg, Germania. Reacțiile pe care noua configurație a jocului a primit-o au fost pozitive, iar natura jocului a rămas de atunci aproape neschimbată până în zilele noastre. Dacă ești gata să afli secretele ruletei europene online, una dintre cele mai faimoase variante de joc din lume, ai ajuns la locul potrivit.

Roata și masa ruletei europene

Ruleta europeană are 37 de numere, de la 0 la 36. Ruleta este similară din acest punct de vedere cu varianta franceză. Aceste cifre sunt divizate între roșii și negre, ruleta având un singur slot verde pentru cifra zero. Numerele alternează între perechi de cifre pare și impare, ordinea completă a numerelor fiind următoarea: 0-32-15-19-4-21-2-25-17-34-6-27-13-36-11-30-8-23-10-5-24-16-33-1-20-14-31-9-22-18-29-7-28-12-35-3-26.

Ruleta de tip europeană este aproape la fel cu cea de tip franceză. Zonele de pariere sunt pentru numerele roșii, negre și verzi, fiind la fel ca la celelalte tipuri de ruletă. Evident, nu există zone pentru pariurile Tiers, Orphelins, Voisins și Zero, așa cum e cazul la ruleta franceză. Chiar și așa, unele cazinouri online deviază de la varianta oficială europeană a ruletei, oferind pariuri speciale pe mesele pe care ei le consideră ca fiind europene tradiționale.

Tipuri de pariuri, șanse și reguli

La fel ca și în cazul ruletei franceze, pe cea europeană poți face un total de 157 de pariuri. Dintre aceste pariuri, 37 sunt pe numere directe, 60 sunt pariuri pare, 14 sunt pariuri pe trio-uri, 23 sunt pe grupuri de patru numere, 11 sunt pe grupuri de 6 numere, 3 pe coloane, 3 pe duzini și 6 pariuri de șansă. Jucând ruletă europeană live online, vei vedea că e mult mai ușor să pui pariurile, pentru că vezi exact unde pe masă ajunge fiecare tip de pariu cu ajutoru interfeței. Această caracteristică este utilă pentru că îți permite să vezi clar unde și cum îți pui pariurile.

Sistemul de pariere în cazul ruletei europene este împărțit în două secțiuni mari, cea de pariuri interioare și respectiv exterioare. Regulile pentru aceste pariuri sunt universale pe tot palierul de variante de ruletă. Ruleta europeană este diferită de cea americană din punct de vedere al zero-urilor, cea dintâi având doar un singur zero verde pe roată. Asta înseamnă că avantajul casei este mult mai mic la ruleta europeană, de doar 2,70% față de 5,26% la cea americană. Astfel, ruleta europeană este varianta mai apreciată și mai jucată a ruletei de către majoritatea jucătorilor.

Sfaturi pentru jocul de ruletă europeană online

Iată câteva sfaturi care s-ar putea să îți fie utile înainte de a te apuca să joci la ruleta de tip europeană. Ca de obicei, asigură-te că joci acest tip de ruletă la un cazino reglementat de către un corp de control și care are toate licențele legale la zi. Nu uita să te stăpânești de la a juca la mesele cu limite mari de pariere, mai ales până înveți cum se cade regulile de bază ale jocului. Privește câteva runde de joc înainte de a ocupa un loc la masă. Determină înainte de a te apuca să pariezi o limită realistă de câștiguri, dar și una de pierderi pe care să le respecți cu sfințenie indiferent de cum evoluează jocul. Totodată, axează-te pe pariurile pare pentru a beneficia de o rată mai mare a șanselor tale contra casei.