Cele mai bune strategii de poker online

Cea mai evidentă disparitate o constituie lipsa oricărui detaliu vizual despre ce fac oponenții tăi, care te-ar putea ajuta să iei o decizie crucială oricând în timpul unei runde. Chiar și așa, faptul că nu poți să vezi în mod direct ce fac jucătorii de la masa ta nu înseamnă că nu există totuși unele detalii pe care le poți observa despre aceștia, prin care să poți obține informații despre mâinile pe care le joacă. Un detaliu important este de exemplu viteza cu care joacă ceilalți jucători de la masă.

Ce este o strategie de poker online?

Înainte de toate, să dezvoltăm ideea prezentată mai sus, referitoare la viteza de joc. De exemplu, un paiu rapid este de obicei un semn pentru o mână bună, în timp ce un pariu întârziat va asunde de cele mai multe ori faptul că jucătorul pretinde că se gândește despre cum să scoată tot ce poate din mâna lui “tare”. Folosirea acelor boxe automate, pe care le poți preselecta și care vor acționa pentru tine, îți pot de asemenea dezvălui o sumedenie de lucruri despre mâna oponentului tău. Dacă, de exemplu, dacă cel care pune big blind pe masă spune check inainte de Flop, poți să fii sigur că a activat butonul automat de check, astfel că cel mai probabil nu are niciun interes să ridice miza.

Un avantaj mare atunci când joci poker online este legat de numărul mare de mese din care poți alege. Mulți jucători vor intra la mesele cu cele mai mari mize, crezând că acolo vor putea câștiga cei mai mulți bani, însă acest lucru este de cele mai multe ori greșit Mizele mari indică faptul că jucătorii rămân la aceste mese până la showdown, însemnând că la aceste messe blufful nu este de obicei de succes și că vei avea nevoie de mâini bune pentru a câștiga. Un pot mediu bun va fi de obicei între de 8-10 ori valoarea big blind-ului, deci la o masă de $0.10/$0.20, acesta ar fi de $2.

Viteza jocului la pokerul online este un element pe care jucătorii trebuie să îl priceapă destul în primul rând. Dacă la un joc de masă live s-ar putea să joci în jur de 20 de mâini pe oră, la mesele virtuale de poker numărul mâinilor per oră poate sări ușor de 100. Avantajul aici este că nu te vei plictisi prea repede în timp ce trebuie să aștepți o mână bună pe care să o joci, astfel că nu vei fi tentat să plătești atunci când ai mâini mediocre, doar pentru a juca ceva. Opțiunea de a juca la mai mult de o masă deodată amplifică acest avantaj și mai mult, mai ales atunci când joci în turnee sau la mese de sit and go, acolo unde selectarea aspră a mâinilor bune este cheia spre un joc de succes.

Cum alegi o strategie de poker bună?

Din start trebuie să pricepi un lucru, și anume faptul că la poker nu există o strategie liniară, așa cum se întâmplă la blackjack, ruletă sau baccarat, care să îți garanteze o oarecare șansă de a-ți spori fondurile. În schimb, strategiile de poker online sunt formate din nuanțe și ponturi care, puse cap la cap, formează un stil de joc unic care funcționează pentru tine. Asta înseamnă că, oricâte strategii pentru pokerul online vei găsi pe net sau în cărți, nu vei putea să le joci decât dacă ți le-ai mulat mai întâi după stilul tău de joc unic.

Odată ce reușești să stăpânești varianta de joc pe care o practici și simți că devii bun la joc, poți să citești de exemplu mai multe despre bluffing. La bluffing, nu totul se rezumă la a-ți pune toate jetoanele pe o mână anume și gata, te aștepți la ce e mai bun. Bluffing este o strategie care necesită atenție și planificare corectă, fiind extrem de delicată și care îți poate lua un timp îndelungat până să te obișnuiești cu ea și să o folosești corect, adică în moderație.

Așadar, strategia de poker este un lucru abstract pe care niciun articol nu o poate acoperi în întregime din prima. Strategia nu face decât să îți dea mai multe indicații și ponturi pe care tu să le optimizezi de-a lungul timpului pentru a ajunge într-un final un jucător de poker de succes. Dacă tocmai ce ai început cu pokerul online, cel mai bine este să începi cu un stil de poker pe care nu l-ai văzut la televizor, pentru că astfel vei putea învăța totul mai ușor și mai rapid. Fără să îți dezvolți o strategie de joc bună, ai putea cheltui o grămadă de bani pe jocuri care se vor transforma rapid în eșecuri.

Strategia de poker online No-Limit

De mai bine de 100 de ani, No Limit Holdem a devenit cel mai popular joc de poker din toată lumea. Aspectul “no limit” al jocului este dat de faptul că un jucător poate paria întregul său stoc de jetoane la orice moment din joc, în cadrul oricărei mâini, fapt ce, pe deoparte, face ca jocul să fie unul extrem de riscant, însă în același timp aduce un plus de adrenalină de neînvins de oricare altă variantă de poker disponibilă pentru a fi jucată online.

Așa cum se întâmplă cu oricare altă formă de poker, să joci cu o strategie corectă va face diferența dintre succes și eșec. Cel mai bine este să începi să gândești mai întâi cum selectezi mâinile pe care le vei juca. Pentru că miza la jocurile no limit sau fără limită pot exploda foarte rapid, faptul că ai o mână puternică, cu o rată de succes mare, este un lucru vital. Pentru jucătorii de poker începători, este recomandat să începi jocul cu o strategie strânsă-agresivă. Asta înseamnă că vei te vei arunca la majoritatea mâinilor chiar înainte de Flop, adică de decartarea primelor trei cărți ale dealerului, însă odată ce prinzi o mână bună, o vei juca extrem de agresiv.

Poziționarea ta este de asemenea importantă la pokerul online no limit. Cu cât trebuie să acționezi mai devreme, cu atât ești poziționat mai rău pentru acea mână pentru că nu vei știi ce vor face jucătorii care vor acționa după tine. Când te găsești într-un loc târziu la masă, adică mai aproape de dreapta dealerului, vei avea mai mult timp să vezi ce fac oponenții, așa că vei putea să îți bazezi acțiunile pe informațiile pe care le aduni. Poziția ta va avea un cuvânt de spus și atunci când vei alege mâna cu care joci sau nu înainte de Flop. Iată cum arată în general mâinile pe care vei juca sau nu în funcție de poziția ta de la masă.

Poziționare spre stânga: VV+ sau AK
Poziționare medie: DD+, AD+, AV+
Poziționare spre dreapta: 99+, AD+, AV+

Perechi mici cum sunt cele între 22 și 99 pot fi destul de profitabile în jocurile no limit online de poker. Aceste mâini sunt grozave pentru a mări miza chiar înainte de Flop din orice poziție în care te-ai afla la masă, chiar și dacă un alt jucător cere să pluseze. Totuși, este important să nu sari calul cu aceste mâini și să plătești plusuri mult prea mari. Scopul tău este să îți pice un set (trei de-un fel, de exemplu) pe Flop și să te bați cu o mână tare cum ar fi AA sau RR, caz în care vei câștiga cel mai probabil un pot mare. Un lucru important pe care să nu îl uiți cu aceste mâini este că e cel mai bine să te arunci dacă mâna ta nu devine mai bună după Flop și să aștepți următoarea șansă.

Dacă jocul este destul de clar la strategia no limit de dinainte de Flop, lucrurile se schimbă după ce ți-au fost dezvăluite primele trei cărți afișate pe masa de joc. Dacă rămâi la tehnica de filtrat mâinile de până acum, vei vedea că ești într-o poziție dominantă după Flop, mai ales dacă îți pică o pereche mare, două perechi sau chiar un set. Din păcate acest lucru nu se va întâmpla mereu, însă chiar dacă ratezi Flopul, tot nu înseamnă că trebuie să renunți la mâna ta imediat. Dacă toată lumea cere check după Flop, cel mai bine este să ceri un alt pariu și să speri să iei potul cu acest bluff. Un factor decisiv atunci când joci no limit poker este nu doar să îți maximizezi câștigul atunci când ai o mână tare, ci mai ales să îți minimizezi pierderile cu mâinile slabe pe care le vei primi.

Strategia de poker online bluffing

Bluffingul este, fără doar și poate, unul dintre cele mai interesante aspecte ale jocului de poker. Să îți păcălești adversarul prin a-l face să creadă că ai cărți mai bune decât cele pe care le ai de fapt în mână și să îl determini să se arunce este de obicei extrem de palpitant și de profitabil. Însă în afară de adrenalina pe care acest bluffing o oferă jucătorilor, tehnica este de asemenea una importantă pentru oricine își dorește să devină cu adevărat un jucător de poker profesionist.

Dacă un jucător ar trebui să aștepte la nesfârșit până să primească o mână bună de jucat și să câștige potul, atunci pokerul nu doar că și-ar pierde din frumusețe, însă ți-ar și minimiza șansele de a ieși vreodată pe profit, pentru că fiecare jucător ar deveni foarte predictibil. Cu ajutorul bluffingului poți să îți sporești strategia de joc și să îți pui mereu oponenții pe gânduri, încercând să determine dacă ar fi sau nu bine să joace următoarea mână. Bluffingul vine însă la pachet cu un risc imens, iar dacă nu este jucat corect, te poate băga în belele serioase.

La poker, să stăpânești bluffingul este considerat o artă. Bluffingul implică mult mai mult decât să pariezi o bună bucată din stocul tău de jetoane pentru a-ți intimida oponenții și a spera că aceștia vor se vor arunca imediat. Un bluff nu poate apărea de nicăieri. Acesta trebuie să fie planificat în cel mai mic detaliu, dacă vrei să aibă efectul pe care ți-l dorești, acela de determinare a mâinii în cauză. Trebuie să ai în vedere oponenții tăi, cărțile de pe masă, mărimea stocurilor jetoanelor, imaginea mesei în general și cum s-au jucat până la acel moment mâinile bune sau slabe.

Când joci contra unui începător care cel mai probabil că va plăti orice pereche și orice mână, nu prea are rost să faci bluff, pentru că șansele ca el să plătească sunt foarte mari oricum. Împotriva acestor jucători este mai bine să joci direct, să aștepți până îți vine o mână bună și să îi scoți de la masă cu acea ocazie. Dacă pe Flop vin cărți precum as, rege și decar, există șansa ca unul dintre jucătorii de la masă să aibă pereche, având în vedere că mulți jucători plătesc atunci când pe Flop intră ași sau alte cărți cu fețe. Nu ai cum să încerci să faci bluff în acest caz.

Dacă jucătorul pe care vrei să îl bluffuiești are rămase puțien jetoane în fața sa și a investit o sumă importantă în pot, va fi practic forțat să plătească orice pariu pe care îl vei face. Dacă potul conține deja 20 de lei și oponentul tău mai are 3 lei, practic nu are cum să nu plătească un pariu pe care îl vei face, indiferent de ce cărți ar avea în mână. Să folosești bluffing în mod corect depinde și de ce cred jucătorii de la masa de poker despre tine. Dacă imaginea pe care și-au creat-o despre tine este tare și afișezi mereu mâini tari la showdown, atunci jucătorii îți vor da crezanie că ai mâini tari mereu.

Gândește-te la ce încerci să reprezinți prin acel bluff. Dacă ai exprimat un joc slab în decursul unei mâini anume, în care ai cerut check și ai plătit la fiecare rundă de pariere, atunci nu te aștepta ca oponenții tăi să creadă că ai o mână tare atunci când dintr-o dată pariezi și pretinzi că ai cea mai tare mână din lume. Există deci numeroase aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când faci bluffing la pokerul online, așa cum se întâmplă cu majoritatea lucrurilor legate de acest joc. Cel mai bine le vei învăța prin joc, bineînțeles. Asigură-te doar că îți gândești bine fiecare mișcare înainte de a-ți pune la bătaie banii pe care i-ai câștigat prin muncă. Și nu te îngrijora dacă bluffurile tale nu sunt de succes mereu. Dacă nu ești prins că faci bluffing niciodată, probabil că nu faci bluffing destul.

Strategia de poker online pentru turnee

Popularitatea turneelor de tip multi-table a crescut simțitor în ultimii ani în mediul online al jocului de poker. Cel mai important motiv este acela că un astfel de turneu le dă șansa jucătorilor de a câștiga sume importante de bani cu o investiție relativ mică. Mai ales în cadrul unor portaluri de poker mari, cum ar fi PokerStars, jucătorii pot să își cumpere un loc la o masă pentru chiar și 10 cenți, de exemplu, sau chiar să joace turnee gratuite care nu necesită nicio investiție din partea lor, fapt ce le oferă o șansă grozavă pentru a se obișnui cu acest stil de joc fără să trebuiască să plătească. Dacă ești în căutarea celei mai bune strategii pentru turneele de poker online, continuă să citești.

E important de ținut minte totuși că pokerul de turneu este foarte diferit de cel pe care îl joci la o masă de bani normală. Deși regulile jocului evident că rămân aceleași, strategiile care se impun sunt, în multe forme, foarte distinctive. Astfel, vei ajunge în situația să auzi că jucători care se descurcă exemplar la mesele simple de joc întâmpină dificultăți atunci când se regăsesc la o masă de turneu sau vice versa, pentru că le este greu să se adapteze la modul de joc impus de fiecare formă în parte.

Cea mai mare diferență între un turneu și o masă simplă este cea privitoare la faptul că, la un turneu, odată ce ți-ai terminat toate jetoanele cu care ai intrat la masă, ești automat eliminat din competiție. Din acest motiv, este important să îți păstrezi jetoanele pentru cât mai multă vreme cu putință și să nu le cheltui pe mâini pe care nu ești sigur, mai ales în fazele incipiente ale turneului. Unii jucători îți vor spune că faza de început a unui turneu este ideală pentru a juca un număr mare de mâini pentru că pariurile de început sunt mici, însă în realitate tocmai opusul este adevărat.

Pentru că nu te afli sub amenințarea de a rămâne fără bani să plătești blindurile, poți să îți permiți luxul de a fi extrem de selectiv atunci când vine vorba despre mâinile pe care merită sau nu să le joci, acesta fiind și lucrul pe care ar trebui să îl faci. Axându-te pe mâini mari cum sunt VV+ sau AK nu numai că îți scad șansele de eliminare precoce, ci te va și ajuta să îți creezi o imagine tare la masă, care te va ajuta în cadrul etapelor mai avansate ale competiției.

Odată ce peste 2/3 din jucători au fost eliminați, blindurile vor crește din ce în ce mai mult, iar bula banilor se va apropia din ce în ce mai tare. Este deci momentul să relaxezi jocul puțin câte puțin. Majoritatea peștilor sau jucătorilor începători au ieșit din turneu deja, așa că imaginea tare pe care ți-ai clădit-o până acum ar trebui să te ajute să îți adjudeci câteva blinduri dacă vei găsi oportunitățile ideale pentru asta. Mai mult, pentru că pariurile se măresc, mulți dintre jucători se vor axa pe a rămâne cu bani și cam atât, astfel că nu vor risca mai deloc pe mâini mediocre. Ai grijă însă: chiar dacă ai ajuns așa de departe, nu este exclusă o eliminare la acest moment și asta va însemna că pleci de la masă cu nimic, așa că nu începe să te ambalezi prea tare.

Odată ce ai intrat în bula de bani, adică pe românește faci parte din cei care vor câștiga ceva la final de turneu, a venit vremea să îți asumi mai multe riscuri ca și până acum. Dacă ai un stoc de jetoane mai mare ca media mesei în fața ta, începe să joci contra celor care au stocuri mici și evită pe cât posibil să joci contra celor cu stocuri mari de jetoane, în afara situației în care ai o mână tare. Dacă, totuși, ești unul dintre cei cu un stoc de jetoane mic, trebuie să faci cumva să îți dublezi banii rapid. Scopul tău este să ajungi cât mai departe în turneu cu putință, de preferat la masa finală, iar pentru a face asta trebuie să aduni jetoane.

Chiar dacă strategia pentru turneul de poker online despre care tocmai ai citit poate părea destul de simplă la început, turneele de poker online te vor seca de două lucruri: disciplină și răbdare. Dacă nu le ai, dobândește-le înainte de a te așeza la masa de joc, regulă valabilă de fapt pentru toate jocurile de cazino posibile și imposibile. De cele mai multe ori vei pleca fără să câștigi ceva de la turnee, însă odată ce vei ajunge la prima ta masă finală și poate că vei și câștiga un turneu, indiferent de cât de mic ar fi acesta, vei vedea că toată munca ta a meritat doar uitându-te pentru 3 secunde la contul tău bancar.

Strategia de poker online bankroll management

Un control corect al bankroll-ului sau fondului tău de pariere este una dintre cele mai importante strategii și concepte din poker, dacă dorința ta este să devii un jucător de poker aflat mereu pe profit. Termenul se referă la faptul că vei juca jocul, indiferent de forma lui, respectând cu strictețe regulile de bază și mereu în limitele pe care ți le impui. Limitele sunt de obicei referitoare la suma de bani din contul tău de poker, faptul dacă vei opta pentru jocuri simple de masă sau turnee/sit and go și așa mai departe.

Motivul pentru care managementul fondurilor tale este atât de important în poker este legat de factorul de șansă, sau noroc al jocului. Chiar dacă ești cel mai bun jucător de poker din lume și mereu câștigi bani buni cu cea mai tare mână de la masă, vei da mereu peste momente în care vei pierde mize uriașe, chiar dacă ai fost favorit la victorie. Mai mult, fiecare jucător de poker va da la un moment dat peste o serie de eșecuri în care ar putea trece peste zile sau chiar săptămâni fără o sesiune de joc profitabilă. Cheia pentru a trece peste aceste neșanse este să joci mereu după limitele impuse de contul tău de pariere și să eviți astfel să falimentezi.

Un lucru important pe care să ți-l notezi atunci când vine vorba despre controlul fondurilor este să verifici regulile pentru jocurile de masă și respectiv turneele la care vei participa. Când joci un joc de poker no limit, adică fără limite de pariere, regula generală este să îți permiți să cumperi 200 de unități din limita minimă de pariere pe care o vei juca. De exemplu, să spunem că ai vrea să joci la mize de $0.01/$0.02 la care un buy-in standard ar fi de $2 (100 x big bling) deci ca să poți juca la aceste mese trebuie să ai un bankroll de cel puțin 40 de dolari.

Odată ce îți crești fondul la peste 100 de dolari, poți să treci la mesele care oferă pariuri de $0.02/$0.05 și tot așa. Atunci când lucrurile nu merg așa cum îți propui, e important să fii destul de disciplinat încât să te muți la mesele cu pariuri mai mici de îndată ce scazi sub 15 buy-ins, adică sub 75 de dolari în exemplul prezentat.

Când joci la mesele de tip sit and go, formate de obicei din până la 10 jucători, ar trebui să te asiguri că ai cel puțin 40 de buy-ins în contul tău de poker virtual. Motivul pentru care acest număr este așa de mare față de alte tipuri de jocuri de masă este pentru că varietatea este mult mai mare aici, din cauza blindurilor care cresc mereu în cazul acestui tip de competiție.

De obicei, aceste întreceri de tip sit and go vor plăti doar cei mai buni trei jucători, așa că s-ar putea să prinzi intervale de timp în care să nu poți să câștigi nimic pentru 10-20 de sit and go-uri deodată. Această varietate crește și mai mult atunci când joci turnee multi-table, pentru că, cu cât sunt mai mulți jucători angrenați într-un turneu, cu atât factorul de noroc este mai important. Sugestia generală în cazul acestui tip de competiție este să ai cel puțin 100 de buy-ins pregătite. Deci dacă bugetul tău este de $100, ar trebui să joci la turnee la care taxa de intrare, celebrul buy-in, este de un dolar.

Strategia de poker online pentru freerolls

Te-ai întrebat vreodată de ce nu câștigi deloc la acele turnee denumite freerolls, la care nu există nicio taxă de participare, dar la care alți jucători pot câștiga chiar și câteva mii de dolari dacă ajung la masa finală? Pentru jucătorii noi, aceste turnee pot fi denumite bankroll boosters, evenimente exclusive pentru jucătorii noi și așa mai departe. La prima vedere, arată ca o oportunitate pentru a face niște bani, însă de cele mai multe ori se încheie ca fiind surse de frustrare și povești de groază. De ce? Pentru că, cel mai probabil, nu ai abordat o strategie corectă specială pentru aceste turnee freeroll.

Așa cum am stabilit deja până acum, toate strategiile tradiționale de poker online nu funcționează mereu, iar la mese nu vom întâlni prea mulți experți, ci mai degrabă jucători neatenți și slabi care sunt ușor de influențat, lucruri pe care le vom folosi doar în avantajul nostru. Iată care sunt câteva reguli importante pentru turneele gratuite de poker online. În primul rând, fă ceea ce se cheamă limping. Nu vei găsi asta în nicio strategie de poker faimoasă, însă încearc-o pe propria ta piele și vezi dacă funcționează.

Pentru a face limping, la orice mână la care vei plusa într-o fază incipientă a mâinii, cel mai probabil că vei primi ca răspuns un all-in, chiar și la nivelul 1 de joc al turneului. Deci, poți să plusezi cu un AK sau VV+ însă vei da mereu peste doi jucători, cel puțin doi, care să plătească și să joace mâna. Dacă vei calcula șansele tale împotriva altor două mâini la acest stagiu al mâinii, vei vedea că nu sunt prea bune. În schimb, șchiopătează cu cel mai mic pariu posibil în acest caz și ajungi cumva la Flop. Cu cât pariezi mai târziu, cu atât vei putea schiopăta mai ușor și mai des. Dacă la Flop ai două perechi, profită și plusează. Dacă ai un set, la fel. Tot timpul se va găsi cineva să plătească atunci când după Flop au o pereche sau măcar două cărți mari ca A+Q.

Chiar și așa însă, nu ar trebui să joci mâinile bune prea agresiv. Ar trebui să plătești atunci când ai AK iar pe masă sunt cărți ca A-D-9-5-3. Vei avea de bătut de obicei un 9-5 sau 4-2, dar de obicei poți să concurezi împotriva unor mâini ca A-D, A-V, R-R, D-D, V-V sau chiar o pereche secundară. Pereche de top, masă de top va fi de obicei cea mai bună combinație posibilă. De asemenea, dacă vei primi valeți sau cărți mai mari ca pereche la prima mână, joacă-le. Nu te opri, nu încerca să faci pe deșteptul, pur și simplu joacă acele mâini.

Poți chiar să pui toate jetoanele în joc și mai apoi să aștepți. Cele mai proaste mâini vor plăti și, deși câteodată poate chiar vor câștiga și te vor lăsa pe dinafară, de cele mai multe ori vei reuși să îți crești fondul de pariere și să îți mărești jetoanele din fața ta în câteva secunde. Pe scurt, un stil de joc relaxat pasiv te va duce cât mai departe în competiție. E chiar contrar așteptărilor să trebuiască să joci așa, nu crezi? Din fericire, chiar funcționează!