Întrebări și răspunsuri despre jocul de poker

Această pagină a fost realizată cu scopul de a-ți servi ca o unealtă de referință dacă ai vreodată o întrebare specifică legată de poker, la care nu găsești informațiile pe care le cauți, dacă vrei sfaturi despre jocul în sine sau dacă pur și simplu ai o nelămurire legată de joc. Dacă vrei să înveți despre joc în general, vei găsi pe site-ul nostru un ghid detaliat cu ponturi și reguli ale pokerului, dar și o secțiune cu strategii de joc și una cu detalii despre variantele jocului.

Ești novice la poker? Începe de aici!

E greu să înveți poker?

Nu, să înveți să joci poker nu este deloc greu. Tot ce trebuie să știi de fapt sunt regulile de bază pentru a începe să joci, iar regulile tuturor variantelor de poker sunt din fericire foarte ușoare. Să înveți să joci poker bine, asta poate fi cu totul altceva, însă nu trebuie să îți faci griji din acest motiv dacă vrei să joci doar de plăcere.

Pot câștiga bani jucând poker?

În mod sigur poți câștiga bani jucând poker, de fapt, oricine poate câștiga bani chiar dacă nu au o experiență prea mare și nu sunt jucători profesioniști. Poți să îți îmbunătățești șansele la câștig învățând cum să joci jocul mai bine decât oponenții tăi, însă având în vedere că pokerul rămâne în principiu un joc de noroc, acest lucru te poate transforma într-un câștigător chiar și cu cel mai mic nivel de experiență din lume.

De ce e pokerul un joc atât de popular?

Pokerul este un joc extrem de faimos din mai multe motive. Este un joc simplu de învățat mai ales pentru începători, mulți oameni chiar simțindu-se bine jucându-l. Posibilitatea de a câștiga bani este de asemenea foarte importantă pentru popularitatea jocului, acesta fiind pretabil pentru majoritatea bugetelor pe care jucătorii le au la dispoziție.

La poker, totul se rezumă la cărțile pe care le primești?

Nici gând. Bineînțeles că aceste cărți joacă un rol important în a determina cine câștigă și cine pierde, însă pokerul nu se rezumă doar la acestea. Acțiunile pe care jucătorii, mai ales strategiile lor de pariere, le întreprind sunt de asemenea o parte fundamentală a jocului. Cărțile bune te vor ajuta să câștigi, însă jucătorii experimentați știu să găsească metode de a câștiga chiar și atunci când primesc cărți slabe.

Ce este strategia de poker?

Strategia la poker este ceva care acoperă un subiect larg, chiar uriaș. Nu este ceva care poate fi explicat în doar o propoziție sau două. În termenii cei mai de bază, înseamnă să joci cum să joci un joc anume la potențialul maxim. Pokerul este un joc care se bazează pe decizii, iar strategia de poker este cea care te învață cum să iei deciziile corecte, la timpii potriviți din joc.

Voi plăti taxe pentru ce câștig la poker?

Taxele legate de jocurile de noroc variază de la o țară la alta. Dacă începi să joci și să câștigi sume mari la poker, cel mai bine ar fi să te interesezi despre taxele legate de acest tip de joc la serviciul financiar de care ești aparținător. Te poți de asemenea consulta cu un contabil profesionist pe această temă și poți să le ceri sfatul dacă nu ești lămurit din acest punct de vedere. În România, taxa care se percepe pentru câștigurile rezultate din jocuri de noroc este de 25% din suma câștigată.

Care este cea mai bună variantă de poker?

Există mai multe variante de poker pe care le poți juca și niciuna dintre acestea nu poate fi definită ca fiind cea mai bună. Cu acestea fiind zise, este cel mai bine să începi să joci poker de tipul Texas Holdem, mai ales dacă ești începător. Acesta este cel mai popular tip de poker din lume, fiind totodată și cel mai ușor de învățat. Odată ce te-ai familiarizat cu Holdem, poți să începi să te informezi și de spre alte variante ale jocului și să vezi dacă vreuna dintre ele îți surâd.

E mai bine să joci turnee sau la mese normale cu bani?

Turneele și respectiv mesele de poker sunt două lucruri complet diferite. Amândouă au seturile lor de caracteristici care vin cu avantaje și dezavantaje. Mulți jucători preferă să se specializeze într-un tip de joc anume, însă nu există niciun motiv pentru care nu le poți juca și bucura de amândouă formele de joc. Cel puțin ar trebui să încerci ambele variante, pentru că doar așa vei putea să vezi cu certitudine care este varianta pe care o preferi și care nu. Totuși, niciuna dintre cele două nu poate fi descrisă ca fiind mai atrăgătoare ca cealaltă, pentru că totul se rezumă la preferințele jucătorului.

Care este diferența între limită fixă și no limit?

Structurile de pariere limit și no limit sunt complet diferite ca desfășurare la poker. Mai sunt și alte moduri de pariere, desigur, însă acestea sunt cele mai des întâlnite. O structură de pariere se referă la limitele pentru cât de mult poate paria un jucător atunci când îi vine rândul să acționeze. În cazul jocurilor cu limită fixă, un jucător poate paria sau plusa cu doar o anumită sumă de bani. La jocurile de tip no limit, sau fără limită, acesta poate paria sau plusa cât vrea, dacă și are jetoanele de care are nevoie pentru a face asta. Jucătorul poate paria tot stocul de jetoane dacă vrea, mutare cunoscută ca All-In, Totul-sau-nimic.

La ce se referă termenul rake?

Termenul de rake se referă la un comision pe care un cazino, club, site de poker online sau oricare altă organizare care pune la cale jocuri de poker îl pot pretinde. La jocurile cash, un rake va apărea de obicei în forma unui procent mic scăzut din fiecare pot jucat. La turnee, rake-ul este un procentaj mic pe care fiecare jucător îl plătește la intrarea la masă, acesta mai numindu-se și buy-in.

Ce diferență există între pokerul online și cel offline?

Pokerul rămâne la fundație același, indiferent că este jucat pe calculator sau la masa de joc fizică. Regulile de bază ale jocului rămân neschimbate și jocul se joacă în mare parte în același mod. Există însă câteva diferențe importante pe care trebuie să te concentrezi. Una dintre cele mai importante este cea legată de ritmul jocului. Pokerul online se desfășoară mult mai rapid decât cel jucat într-un club de poker. Să joci online este și mai convenabil, îți pune la dispoziție o gamă variată de jocuri, dar are și o gamă mai mare de pariuri din care poți alege, în funcție de ce nevoi ai.

E legal să mă joc poker online?

Legile care prevăd jocurile de noroc și desfășurarea acestora pe internet sunt diferite de la o parte a lumii la cealaltă. În unele regiuni, legile sunt foarte clare în ceea ce privește pokerul online. În alte părți de glob însă, acestea pot fi foarte ambigue. Dacă nu ești sigur despre ce legi guvernează jocul de poker online în țara ta, cel mai bine este să vorbești cu o persoană care se pricepe la asta, un avocat sau un specialist în drept. E bine de știut că legile referitoare la jocurile de noroc, cum este și pokerul, se aplică mai ales la cei care oferă aceste servicii pe internet, nu la cei care le folosesc, deci la tine ca jucător. În România, pokerul online este legal și oferit de mai multe site-uri de specialitate, unul dintre ele fiind PokerStars.

Sunt site-urile de poker online tirșate?

Nu. Aceasta este printre primele griji pe care noii jucători și-o fac atunci când încep să joace. Deși au existat câteva cazuri în care unele site-uri au fost acuzate că au trișat și au manevrat jocul, aceste cazuri au fost foarte rare și majoritatea nu s-au confirmat. În orice caz, dacă joci pe un site cu o reputație bună, atunci efectiv nu ai niciun motiv pentru care să te îngrijorezi. Site-ul nu are nimic de câștigat dacă ar trișa jocurile într-un fel sau altul, pentru că acestea nu sunt interesate de cine câștigă și pierde la o masă. De fiecare dată când jucătorul se așează la o masă de joc, site-urile oricum câștigă bani.

Pot să am încredere în site-urile de poker?

Dar, dar este important să nu te aventurezi unde nu este cazul. Poți avea încredere în majoritatea site-urilor de poker. Există câteva site-uri pe care lumea le consideră ca fiind dubioase, însă dacă te uiți la elementele de bază ale site-ului, vei putea să vezi imediat cum stau lucrurile. Trebuie să te asiguri că folosești site-uri cu reputația nepătată și care au un istoric bun, practic site-urile folosite de cei mai mulți jucători sunt cele mai sigure din acest punct de vedere.

Care sunt cele mai bune site-uri de poker?

Acest lucru ține strict de opinia fiecărui jucător, pentru că cel mai bun site de poker pentru tine ar putea să nu fie cel mai bun site de poker pentru amicul tău. Când iei decizia despre unde să joci, lucrul cel mai important este să încerci să găsești un site care este potrivit pentru tine. Există mai multe criterii pentru a găsi acest site, cum ar fi să fie un site de încredere, dar și alți facotir care se rezumă, din nou, la preferințele tale personale.

Pot juca la mai mult de un singur site deodată?

Da. Nu e nimic greșit să joci pe doar un singur site atât timp cât ai acolo tot ce îți trebuie, însă nici nu e greșit să joci poker oferit de mai mulți provideri deodată. Poate că preferi un anumit site pentru turneele pe care le oferă, un alt site pentru jocurile de masă și așa mai departe. Poate că îți place de asemenea să folosești un anumit avantaj legat de un bonus lunar, pe care doar un singur site îl oferă, motiv pentru care poți juca și pe acel site anume.

Trebuie să descarc un program ca să joc?

Nu neapărat. Acum câțiva ani toate site-urile care ofereau servicii de poker online te obligau să descarci un program pe care să joci, însă acum mai comun este să întâlnești siteuri care îți oferă posibilitatea de a juca direct din browserul tău preferat.

Pot juca poker online pe un Mac?

Normal că poți, însă nu pe orice portal. Există câteva site-uri de poker care folosesc programe care sunt compatibile doar cu un PC standard cu Windows. Chiar și așa, există nenumărate site-uri care oferă serviciile pe care le au și pe Mac, inclusiv majoritatea site-urilor mari din industrie.

Pot juca poker online pe telefon sau tabletă?

Da. A durat ceva timp până ce pokerul pe mobil să prindă teren, acesta fiind și acum la mare distanță de a fi produsul care ar putea fi, însă există acum mai multe portaluri de poker care oferă oportunitatea jucătorilor lor de a juca poker de pe orice device mobil, fie el telefon sau tabletă.

Plătesc comisionul rake și online?

Da, rake-ul este taxabil și în mediul online, la mesele normale și turnee. Acesta este modul prin care site-urile de poker fac bani. Structura exactă a fiecărui rake va fi alta de la un site la următorul, însă de obicei vei plăti un comision mai mic decât cel pe care l-ai plăti dacă ai juca poker într-un club sau cazino.

Care variante de poker sunt disponibile online?

Toate variantele de poker la care te-ai putea gândi sunt disponibile pentru a fi jucate pe internet. Texas Holdem este de departe cea mai populară și mai jucată din lume, însă vei găsi o sumedenie de alte forme de poker pe toate site-urile pe care vei intra. Omaha, Stud cu 7 cărți, Draw, pe toate le vei găsi fără probleme.

Ce mize pot juca în pokerul online?

Poți juca pentru aproape orice miză ți-ar putea trece prin cap, pentru că majoritatea site-urilor oferă o listă de mize destul de variată pentru a face pe plac la toată lumea. Vei găsi jocuri de masă cash care încep de la mize de $0.1/$0.2 sau turnee la care buy-in este un dolar. Cele mai ridicate mize sunt disponibile doar pe anumite site-uri, însă aproape toate portalurile au mize într-atât de ridicate încât pot satisface orice high-roller.

Ce sunt bonusurile la poker?

Bonusurile la poker sunt acele fonduri extra pe care site-urile de poker le adaugă în contul tău. Se oferă în mod normal ca un stimulent pentru ca noii jucători să își creeze un cont pe un site anume și să depună bani reali în el, dar și pentru ca jucătorii mai vechi să fie răsplătiți pentru că sunt activi și de mai mult timp pe site. Aceste bonusuri trebuie să fie de obicei admise înainte ca jucătorii să le poată retrage în conturile lor bancare, ceea ce înseamnă că va trebui să le rulezi de câteva ori înainte să le poți valorifica.

Ce este un program de loialitate la poker?

Un program de loialitate la poker este o metodă des întâlnită pe site-urile de profil de recompensare a jucătorilor. Unele site-uri numesc aceste programe schema VIP, însă oricare dintre aceste fraze se referă la unul și același lucru. Focusul principal la un program de loialitate este acela de a da ceva înapoi jucătorilor care au plătit de-a lungul vremii comisioane jucând pe site. Aceste premii vin de obicei sub formă de bani cash, bonusuri adiționale, intrări gratuite la turnee, dar și o sumedenie de alte lucruri.