Glosarul termenilor la poker

Cu ajutorul experților din domeniu, care au scris despre poker pe site-urile lor, am pus deoparte pentru tine cea mai cuprinzătoare pagină cu glosari din câte există în țară. Toate frazele pe care le vei auzi la poker, fie el Texas Holdem, Omaha, Draw, Stud și așa mai departe, le vei găsi explicate în detaliu mai jos. Nu ai nevoie să memorezi lunga listă de mai jos, ci doar să îți salvezi pagina la Favorite și să o consulți ori de câte ori dai peste un termen pe care nu l-ai mai auzit înainte.

Action – Acțiune

Se poate referi la 1) momentul în care îi vine rândul unui jucător în timpul unei mâini, 2) pariu sau plusare, sau 3) descrie un joc în care se pun multe pariuri și au loc multe plusări.

Ante

Pariu mic pus la început de către toți jucătorii, înainte de a-și vedea cărțile. Un pariu ante este similar cu un blind, însă toată lumea trebuie să îl pună înainte de startul mâinii. Antepariurile pun în valoare miza încă din startul jocului.

All-In

Un pariu prin care jucătorul își pune în miză toate jetoanele pe care le are.

Backdoor

Atunci când îți intră exact cărțile de care ai nevoie pe Turn și River. De exemplu, dacă ai o inimă roșie pe masă și tu ai alte două în mână, și primești încă două inimi roșii pe Turn și River, atunci ai culoare pe backdoor.

Bad beat

Când un jucător care inițial avea un avantaj substanțial din punct de vedere statistic față de un oponent pierde la o mână împotriva acelui rival după Flop, Turn sau River.

Bad beat story

O poveste despre un bad beat, o mână pe care o pierzi chiar dacă nu trebuia. Există mai multe povești ca acestea, însă fiecare are farmecul ei. De exemplu “Aveam as-rege, oponentul avea 2-3. Aveam un as în cărțile comune. Turn a venit cu un pătrar, iar la River a intrat un cinciar. Îți vine să crezi?!”

Big blind

Numărul de jetoane pe care al doilea jucător de la stânga dealerului trebuie să le parieze la început de mână. Suma depinde în funcție de mizele mesei. Ca și un antepariu, un big blind se pune înainte de orice alt pariu, făcând potul unul atractiv pentru a fi jucat de jucătorii de la masă. Este echivalent cu un pariu întreg. Se numește blind, orb, pentru că îl pui înainte să vezi cărțile.

Blind

Termenul general folosit pentru pariurile de tip big sau small. Dacă ești unul dintre blind-uri, vei sta fie imediat în stânga butonului de dealer, fie în poziția secundă de după jucătorul care are acest buton.

Board – Masa

Cărție comune pe care toată lumea de la masă le poate folosi alături de cărțile decartate, pentru a veni cu o mână de poker de cinci cărți favorabilă.

Bubble – Popa-prostul

La un turneu de poker, bubble se referă la ultimul jucător care nu este plătit la final de joc. De exemplu, dacă la un turneu cu 500 de jucători sunt plătiți primii 50 de jucători, al 51-lea jucător este bubble.

Burn – Arderea primei cărți

Se referă la decartarea primei cărți a pachetului de joc înainte de fiecare rundă de joc.

Button – Butonul

Poziția dealerului la masa de joc. La pokerul live, se stabilește prin plasarea unui disc de plastic în fața jucătorului care reprezintă dealerul. Se schimbă în sensul acelor ceasornicului de fiecare dată când dealerul adevărat dă cărțile. Poziția de dealer este avantajoasă, pentru că ești cel care va acționa ultimul în acea tură de joc.

Buy-in – Taxa de participare

Costul pe care trebuie să îl achiți pentru a intra la un turneu, sau suma minimă de care ai nevoie pentru a te așeza la o masă de joc. De obicei se calculează ca fiind de 20 de ori valoarea pariului big blind. Deci, dacă vrei să intri la o masă de $5/$10, ai nevoie de 200 de dolari ca să ocupi un loc.

Call – Plătești

Atunci când contribui cu suma minimă de bani necesară la miză pentru a putea continua să joci.

Check

Atunci când pasezi mai departe pariurile. Dacă nu pariază nimeni înaintea ta, nu va trebui să plătești. Dacă nu vrei să pariezi tu, atunci spui check, iar pariul se mută la următorul jucător. Dacă un alt jucător acționează în runda de pariere, atunci acțiunea va reveni la tine și vei putea să plătești, să plusezi sau să te arunci.

Check-Raise

Poți face check-raise când ai spus check la prima tură când ai avut șansa de a acționa și ai cerut raise după ce un alt jucător a plusat înaintea ta în aceeași rundă de joc.

Cold call

Atunci când plătești două sau mai multe pariuri făcute la o mână. Dacă cineva a pariat întreaga valoare a potului înainte de tine, și tu plătești, atunci se zice că ai făcut cold call, plată la rece.

Connector – Conectori

Cărți secvențiale de joc. Un cinciar de treflă și un șesar de inimă roșie sunt conectori. Dacă acești conectori au aceeași culoare, atunci se numesc conectori de culoare, 5 și 6 de treflă.

Community cards – Cărți comune

Cărțile pe care dealerul le pune cu fața în sus în mijlocul mesei, cum se întâmplă la Texas Holdem, disponibile pentru toți jucătorii.

Counterfeit

O carte duplicată pe masa de joc care îți afectează negativ mâna. Dacă ai o pereche de șesari în mână, iar pe masă sunt As-As-7-4, iar la River intră un alt 7, ai fost counterfeited, devaluat. Ai avut două perechi, însă acum masa are și ea două perechi. Oricare alt jucător cu o carte mai mare de 6 în mână te va invinge, chiar dacă ai o pereche în mână.

Cut-off

Poziția din imediata apropiere a butonului la dreapta acestuia.

Dealer

Jucătorul care face cărțile și le decartează sau, după caz, persoana angajată de cazino pentru a face asta.

Dealer button – Butonul dealerului

Un buton care indică cine ocupă funcția de dealer la o mână anume. Se pasează în sensul acelor de ceasornic, în jurul mesei, de la o mână de joc la cealaltă.

Drawing

Atunci când rămâi într-o mână anume cu speranța că se va îmbunătăți. De exemplu, nu ai nimic concret încă, pentru că ți-ar mai trebui una sau două cărți să faci culoare sau chintă. Dacă plătești sau plusezi ca să vezi ce carte vine în continuare, se spune că ești drawing, tragi de șansă. Cele mai întâlnite tipuri de draw sunt la culoare sau la chintă. Poți de asemenea să tragi de șansă pentru trei de-un fel, full house sau alte mâini.

Draw out

Atunci când primești o carte care îți transformă mâna dinr-una pierzătoare într-una câștigătoare.

Drawing dead

Atunci când faci drawing, tragi de șansă, însă fără rost deoarece nu există nicio carte în pachet care ți-ar putea transforma mâna într-una câștigătoare. Dacă ai două perechi și speri să faci full house pe River, însă un alt jucător are deja patru de-un fel, ești drawing dead, tragi de șansă moartă.

Flop

Primele trei cărți comune afișate cu fața în sus după ce prima serie de pariuri se termină.

Flush – Chinta

O mână de poker formată din cinci cărți de aceeași culoare.

Fold

Atunci când renunți la cărțile tale prin așezarea lor cu fața în jos pe masă, pierzând astfel orice pariu pe care l-ai făcut până la acel moment. Te arunci doar atunci când crezi că mâna ta este prea slabă pentru a putea câștiga în fața celorlalți jucători.

Four of a kind – Patru de-un fel

O mână de poker ce conține patru cărți de aceeași valoare.

Full house

O mână care este compusă din trei de-un fel și o pereche.

Gutshot

O chintă completată din interior de o carte anume. De exemplu, dacă ai 5 și 6 în mână și pe flop vin 4-8-Rege, pe Turn sau River trebuie să vină un 7 ca să poți spune că ai chintă gutshot. Este opusa unei chinte deschise, care se completează de oricare dintre cele două cărți de la exterior. Un gutshot are șanse înjumătățite de a apărea față de o chintă deschisă.

Hand – Mâna de joc

Cinci cărți pe care jucătorul le alege dintre cele pe care le primește de la dealer și cele aflate cu fața în sus pe masa de joc.

Heads-up

Atunci când joci o miză sau un turneu împotriva unui singur alt oponent.

Implied odds – Șanse implicite

Atunci când iei în calcul sfaturile altor jucători când aștepți să îți pice o carte anume. Dacă îți pică, atunci te poți aștepta ca aceștia să plătească. Aceste fonduri sunt speculative, niciodată clare, pentru că nu sunt încă în pot și nu vor fi dacă nu îți pică acea carte dorită și jucătorii nu îți plătesc pariul, de unde și termenul de implicite.

Kicker

Dacă ai o mână la fel ca a unui alt jucător la dezvelire, cea cu cartea cea mai mare, kicker, câștigă miza.

Limp

Cuvânt din jargou care înseamnă că plătești, descriind acțiunea ca fiind una deloc agresivă.

Limit – Limită

O structură de joc în care pariurile și plusările sunt limitate la o anumită sumă maximă fixă.

No-Limit – Fără limită

O structură de joc în care jucătorii pot paria toate jetoanele de care dispun. Există un minim de pariere, dar niciodată un maxim.

Off-suit

Atunci când ai în mână cărți de culori diferite.

Open-handed

O categorie de jocuri la care o parte din mâna jucătorului este expusă.

Over-pair

La jocul de Holdem, o pereche pe care o ai în mână și care este mai mare decât orice carte de pe masă.

Orbit – Orbită

După ce fiecare jucător de la masă a jucat rolul dealerului pentru o mână. De fiecare dată când butonul trece pe la tine, a avut loc o orbită completă.

Out – Scăparea

O carte care ți-ar îmbunătăți mână. Dacă toți banii sunt la mijloc și tu ai o pereche de regi, iar cel de lângă tine una de ași, ai nevoie de unul dintre cei doi regi rămași, cele două “scăpări” pentru a-l învinge.

Pair – Pereche

Două cărți de aceeași valoare.

Pocket cards

Cărțile din mâna ta care nu fac parte din cele comune. La Holdem, acestea sunt cele două cărți pe care le primești de la dealer. La Omaha, este vorba despre cele patru cărți pe care le primești la fiecare mână. Se mai cheamă și hole cards.

Pot-committed

O situație în care trebuie să plătești pentru că suma din miză e mare în contrapartidă cu stocul tău de jetoane. În aceste situații, nu ar fi deloc normal să te arunci, ci mai bine să pariezi și să îți pui baza în miză.

Pot-Limit – Limtă la miză

O structură de joc în care pariurile și plusările sunt limitate de suma curentă a mizei.

Pot odds – Șanse la miză

Suma de bani din pot comparat cu câți bani ai nevoie pentru a plăti și continua să joci. De exemplu, să zicem că sunt 100 de lei în miză. Cineva pariază 10 lei, așa că acum sunt 110 lei în pot. Te costă 10 lei să plătești, așa că șansele tale la miză sunt de 11 la 1. Crezi că șansele ca mâna ta să fie cea mai tare sunt mai mari de 11 la 1. Dacă da, ar trebui să plătești. De asemenea, dacă ai aceleași șanse de 11 la 1 și nu ai nicio mână finalizată, însă șansele dacă faci drawing sunt mai mari de 11 la 1, atunci din nou ar trebui să plătești.

Quads

Patru de-un fel.

Rake

Suma de bani taxată de casă din fiecare mână de poker.

River

Ultima dintre cele cinci cărți comune.

Rock

Jargou pentru un jucător strâns. Un jucător ca acesta poate sta la masă fără să plătească o miză, orbită după orbită. Când intră la miză totuși, vei ști că o face cu un motiv bine întemeiat.

Raise – Plusare

Atunci când pariezi mai mult decât miminul pe care ar trebui să îl plătești la un pariu, forțându-i pe ceilalți jucători să plătească la rândul lor mai mult pentru a rămâne la masă.

Royal Flush – Chintă Roială

O chintă la as de culoare, cea mai bună mână posibilă din jocul standard de poker.

Sattelite – Satelit

Un turneu cu un buy-in mic care se desfășoară pentru a câștiga un loc la un turneu mai important, nu bani cash. De exemplu, un satelit de 500 de dolari care oferă un loc la un Main Event de la WSOP în valoare de 10000 de dolari va plăti câte un loc pentru fiecare 20 de participanți ai turneului. Turneele de tip satelit le oferă șanas jucătorilor să intre în competiții scumpe prin participarea la turnee mult mai ieftine decât cel mult dorit.

Set

Atunci când ai o pereche în mână care, în combinație cu masa, îți dă trei de-un fel.

Short stack

Atunci când ai jetoane mai puține decât restul jucătorilor de la masă sau din turneu.

Showdown – Dezvelirea

Atunci când, după ultima tură de pariere, jucătorii își dezvăluie mâinile cu fața în sus. O mână de poker va ajunge la showdown doar dacă jucătorii plătesc în ultima rundă de joc, sau dacă cineva cere all-in la ultima tură de pariere.

Sit-and-go

Un turneu de poker care începe în momentul în care un număr specific de jucători se înregistrează. Așa cum îi zice și numele, te aștezi și începi să joci de îndată ce numărul de jucător se strâng în lobby-ul turneului.

Small blind

Cel mai mic dintre cele două pariuri blind. Se plătește de jucătorul din stânga butonului de dealer, la dreapta jucătorului care va pune big blind-ul.

Split pot

Când doi sau mai mulți jucători au aceeași mână și trebuie să împartă miza în mod egal.

Straight – Chintă

O mână de cinci cărți cu valori secvențiale, dar nu de aceeași culoare.

Straight Flush – Chintă de culoare

O mână care se compune din cinci cărți de valori consecutive și de aceeași culoare.

Tilt

Atunci când ai încasat multe pariuri pierdute și deci ești într-un tilt, motiv pentru care joci fără să îți mai pese, ca și când ai abandonat. Când joci astfel, cel mai bine este să pleci de la masă.

Timp

Atunci când ceri mai mult timp pentru a gândi. Un jucător poate plăti pentru a primi mai mult timp pentru a stopa dealerul din a opri mâna din cauza lipsei de activitate.

Top pair – Pereche de top

O pereche cu cea mai tare carte de pe masă. De exemplu, daci ai un as și un șeptar, iar pe Flop vin 3-4-7, ai un top pair cu un as ca și kicker. Dacă ai avea o pereche mai mare decât șeptarii, ai avea o over-pair.

Turneu

Un eveniment de poker în care una sau mai multe mese de jucători se întrec pentru a câștiga o sumă anume de jetoane. Aceștia joacă până când fie au pierdut toți jetoanele, fie sunt ultimii jucători care au majoritatea jetoanelor, fie ajung la un acord să încheie jocul la un anumit punct. La un turneu, jucătorii plătesc o anumită sumă pentru o sumă de jetoane anume. Acești bani merg într-un fond de premiere care se distribuie mai apoi la cei mai buni jucători, de obicei primii 10% dintre jucătorii turneului. Nu poți să pleci de la masă cu jetoanele tale, așa cum o poți face la o masă de cash normală. Stai în turneu până la finalul acestuia, sau până îți cheltui toate jetoanele jucând.

Turn

A patra carte dezvelită dintre cele cinci cărți comune. La Stud i se mai spune și forth street, a patra stradă.

Under the gun – Sub pistol

Jucătorul care stă în poziția care îi oferă prima șansă să acționeze.