Cum să joci Omaha, reguli și secrete

Varianta de poker Omaha este printre cele mai renumite tipuri ale jocului de cățri. Pentru mulți jucători care vor să învețe să joace Texas Holdem, de exemplu, Omaha este de obicei următorul joc pe care îl explorează, în parte și pentru că Omaha este cumva similar cu Holdem și deci acestora le este mai ușor să și-l însușeze. Există mai multe tipuri de Omaha, două dintre cele mai cunoscute fiind pot-limit Omaha, pe care ne vom și concentra în acest articol, precum și hi-lo Omaha. Dacă ai învățat deja regulile de la Texas Holdem, nu ar trebui să îți fie foarte greu să înveți cum se joacă Omaha.

Care e diferența între Omaha și Holdem?

Așa cum se întâmplă și la Holdem, la Omaha jocul se desfășoară cu un Flop care conține cărțile comune. Tot ca și la Holdem, jucătorii își primesc cărțile private cu fața în jos, pe care le folosesc în combinație cu cele 5 cărți comune, care sunt așezate pe masă după Flop, Turn și River. Scopul principal al jocului este acela de a veni cu cea mai bună combinație de cinci cărți la final de rundă de joc.

Totuși, există o diferență mare și importantă între Holdem și Omaha. Dacă la Texas Holdem jucătorii primesc câte două cărție fiecare, la Omaha, aceștia vor primi nu mai puțin de patru cărți per mâna de joc. Dintre cele patru cărți pe care le primesc de la dealer, jucătorii trebuie să aleagă două pe care să le folosească alături de trei din cele cinci cărți de pe masa de joc, adică din cele comune, pentru a-și crea cea mai bună mână posibilă de joc.

Observă cum acest lucru diferențiază o regulă importantă între Omaha și Holdem. La Omaha, jucătorii trebuie să folosească exact două cărți dintre cele cu fața în jos pe care le primesc, precum și trei cărți din cele comune, pentru a construi o mână de poker bună. Acest lucru diferă de regula de la Texas Holdem, acolo unde jucătorii pot folosi atât cărțile lor ascunse și trei cărți comune, cât și, de exemplu, o carte ascunsă și patru cărți comune, precum și nicio carte ascunsă și toate cele cinci cărți date de dealer, moment în care se spune că jucătorul “joacă masa”.

La jocul pot-limit de Omaha, valoarea mâinilor este cea standard, deci identică mâinilor de la Holdem. Ca și la Holdem, la pot-limit Omaha se joacă tot potul pe cea mai bună mână de la masă, astfel că mâinile au valori descendente în următoarea ordine: chintă roială, chintă de culoare, patru de-un fel, full house, culoare, chintă, trei de-un fel două perechi, o pereche, high-card.

Cum se joacă Omaha?

Jucătorii începători, cei care de-abia au fost introduși în jocul de Omaha și regulile acestuia, fac de obicei greșeli atunci când vine vorba de realizarea mâinii lor, uitând regula care spune că este obligatoriu ca aceștia să aleagă două dintre cele patru cărți pe care le primesc de la dealer pentru mâna lor, alăturând acestora alte exact trei cărți din cele comune. De exemplu, un jucător nou care ar avea în mână As de inimă roșie, Șeptar de caro, Șesar de caro și Damă de treflă și care vede pe masă Nouar de inimă roșie, Pătrar de inimă roșie, Doiar de treflă, Valet de inimă roșie și Damă de inimă roșie ar putea crede că are culoare la As.

Problema este că nu poți face o mână de poker folosind doar una dintre cele două cărți, în acest caz Asul de inimă roșie, alături de patru cărți comune, cărțile de inimă roșie de pe masă. De fapt, jucătorul dat exemplu nu are decât o pereche de dame, nicidecum o chintă. Între timp, orice jucător care ar avea în mână două cărți de inimă roșie ar avea culoare, astfel că primul jucător ar trebui mai mult ca sigur să se arunce pentru că are mână slabă și nu ar avea rost să plătească vreun pariu.

Pariurile la Omaha funcționează exact ca la Texas Holdem, cu pariurile de intrare small și big blind și mai ales un buton rotativ. Jocul se joacă în patru runde de pariere, fiecare urmând seria jocului de Holdem, Preflop, Flop, Turn, River. Vezi aici totul despre cum să joci Texas Holdem și vei putea înțelege mai ușor cum se desfășoară pariurile.

Valorile mâinilor la Omaha versus Texas Holdem

Omaha pot-limit sau Omaha high este cunoscut ca fiind un joc de acțiune, motiv pentru care este atât de popular printre jucătorii care pariază sume importante de bani. Din moment ce jucătorii încep jocul de Omaha cu patru cărți în loc de două, aceștia pot crea un număr mai mare de mâini. Din acest motiv, valorile mâinilor tind să fie mai mari la Omaha decât la Holdem, jucătorii pariind mai mult decât ar face-o de obicei atunci când cred că au în mână cea mai bună combinație de 5 cărți.

Dacă stai să te gândești, la pot-limit Omaha nu se decartează doar o combinație de două cărți, așa cum se întâmplă la Holdem, ci nu mai puțin de șase combinații deodată, care pot fi realizate cu cele patru cărți cu fața în jos. Nu este de mirare deci că jucătorii tind să facă mâini mai bune la showdown la Omaha. La Texas Holdem, atunci când faci două perechi sau trei de-un fel, ai o mână foarte tare, însă la Omaha această mână ar fi considerată mediocră.

De exemplu, să zicem că ai primit 10-Pică, 9-Pică, 8-Inimă roșie, 7-Inimă roșie, iar pe masă ai 7-Pică, 9-Inimă roșie, Rege-Inimă roșie, Valet-Treflă, Doiar-Caro. Folosind decarul și optarul din mâna ta, alături de trei cărți dintre cele comune, vei avea o chintă la valet. Problema este că orice oponent care are damă, decar și alte două cărți, ar avea o mână mai mare ca tine și te-ar învinge. Dacă pariurile devin greoaie la River, cel mai probabil că asta se va și întâmpla.

Regulile la Omaha

Ca și la Holdem, limita minimă de pariere la Omaha este de obicei echivalentă cu valoarea big blind-ului. De exemplu, dacă jocul este $1/$2, minimul absolut pe care un jucător ar putea să îl parieze este de doi dolari. Totuși, în timp ce la un joc no limit de Holdem jucătorul poate paria oricând toate jetoanele pe care le are în față, la Omaha maximul de paeriere este determinat de valoarea mizei de la momentul în care jucătorul pariază.

Dacă potul este de 10 dolari și jucătorul este primul care acționează, 10 dolari este suma maximă pe care o poate paria. Simplu și la obiect. Dacă a avut loc un pariu deja și jucăorul vrea să parieze cu potul, lucrurile se complică nițel. Să zicem că sunt 10 dolari în pot și jucătorul pariază 5 dolari, după care jucătorul următor vrea să parieze potul. Totalul pe care jucătorul ar putea să îl parieze este $25, calculat prin însumarea celor 5 dolari la cei 20 care ar fi în pot odată ce se plătește potul, 5+20=25.

În Preflop blind-urile sunt considerate pariuri forțate, așa că trebuie să facem puțină matematică până să ne dăm seama cât de mult poate plusa un jucător atunci când acționează primul la masă. La jocul de $1/$2, maximul pe care un jucător îl poate plusa la început este de 7 dolari, totalul rezultând din adunarea celor 2 dolari de la big blind la 5, mărimea potului după ce se plătește big blind-ul, 2+5=7. Stai liniștit! Când joci la un cazino, aceste calcule sunt făcute de către dealer pentru tine. Pe internet, platforma de poker pe care joci se va ocupa de adunări.

Ponturi pentru jocul de Omaha

Poziția este importantă și la jocul de Omaha, nu doar la Holdem. Mulți spun că este și mai importantă aici, pentru că formatul de pariere este pot-limit, dar și pentru că toate combinațiile pe care le poate face un jucător cu o mână la Omaha sunt infinit mai multe. Când stai în poziția ideală, poți să vezi mai ușor toate mișcările pe care le fac oponenții tăi. Astfel, vei putea lua decizii mai corecte bazându-te pe informațiile pe care le aduni. Odată ce ieși din poziția ideală, e mult mai greu să iei decizii corecte pentru că ai de-a face cu informații incomplete mai des.

Un alt beneficiu rezultat din ocuparea poziției ideale, care este de obicei ultimul loc de la masă, este șansa de a controla complet mărimea mizei, lucru care se bazează de obicei pe forța mâinii pe care o ai și pe scopul general al potului. Dacă nu ești pe poziție, le vei da șansa rivalilor tăi să controleze mărimea potului și să capitalizeze informația în plus pe care o strâng, pentru că îți cunosc deja mișcările pe care le faci înaintea lor.

Pentru că jocul de Omaha se bazează pe curaj, ai putea crede că aici nu funcționează mai deloc bluffing-ul. Un jucător poate avea o sumedenie de mâini din care să aleagă la Omaha, însă în același timp poate să fie deschis la a blufa din când în când. De fapt, jucătorii experimentați de Omaha vor paria mult pe Flop, pentru că aceste situații au avantajul matematic față de alte momente ale jocului. Da, jucătorii pot bluffa la pot-limit Omaha, însă cu atât de multe mâini posibile la îndemână, trebuie să ai mare grijă și să alegi corect atunci când determini cum să procedezi împotriva unor oponenți anume.

Leave a Comment