Istoria jocului de ruletă

ruleta

Ruleta este unul dintre cele mai populare jocuri de șansă, fiind cel mai recunoscut joc în absolut fiecare cazino din lume. Aparent, ruleta este aici și va mai dăinui peste noi veacuri de acum încolo. Interesul în jocul de ruletă nu pare să aibă vreun regres, ba din contră, în realitate întâmplându-se exact opusul. Pentru a înțelege de unde a plecat acest joc și cum a ajuns să fie iubit de pariorii din toată lumea, va trebui să îi explorăm mai întâi originile. Pregătește-te deci de o lecție pe stil vechi de istorie.

Originile ruletei

Originile exacte ale jocului de ruletă sunt învăluite în mister. Cea mai general acceptată variantă este cea în care prima variantă a jocului a fost creată de matematicianul și învățatul fără pereche francez Blaise Pascal, undeva în secolul al 17-lea, în timp ce acesta încerca să creeze o mașină cu mișcare perpetuă continuă. Chiar și așa însă, izvoarele istorice arată că mai multe civilizații antice jucau de mult jocuri similare cu cel de ruletă. Haideți să vedem câteva dintre cazurile cele mai curioase de-a lungul istorii bogate a lumii.

Conspirația chineză

Mulți cred că ruleta pe care o jucăm astăzi se bazează de fapt pe un joc de tip board game chinezesc care implica aranjarea a 37 de figuri ce întruchipau animale într-un pătrat magic cu numere care însumau numărul 666. Jocul a fost descoperit de călugării dominicani care au avut o pricepere amănunțită cu tot ceea ce însemna aspectele vieții de zi cu zi ale chinezilor, fiind mai apoi adus în Europa de către aceștia, cu modificări semnificative.

Din nefericire, nimeni nu poate găsi informații verificabile despre cum se juca de fapt jocul original de ruletă chinezească. Călugării au schimbat aspectul jocului, făcând din pătrat un cerc și adăugând un slot special pentru numărul zero. Problema cu această poveste este că până și la cele mai incipiente rulete franceze, pe roată se regăseau deja un zero și un dublu zero, astfel că întreaga teorie a jocului chinezesc de ruletă s-ar putea să fie doar o poveste. Totuși, e adevărat că la ruleta modernă, numerele adunate de pe roata de joc însumează 666, un număr cel puțin criptic.

Timp liber în Roma antică

Ocupația de soldat în Roma antică nu era tocmai una amuzantă și cu perspectivă. În afară de speranța de viață scurtă, soldații trebuiau să se împace cu faptul că prietenii lor erau mereu bătuți, răniți și chiar omorâți în lupte. Acest lucru era mai mult decât suficient pentru a le aduce moralurile soldaților la pământ, reducându-le astfel eficacitatea în luptă. Pentru a combate acest efect dezastruos, comandanții romani îi lăsau pe soldați să se bucure cât de mult puteau de timpul lor liber, mai ales prin participarea la jocuri de noroc. Multe dintre aceste jocuri aveau la bază învârtirea unei roți de căruță, lucru asemănător cu jocul de ruletă de azi.

Și grecii antici învârteau de zor

Soldații greci au avut și ei variantele lor de jocuri de noroc în care să se angreneze, atunci când nu se fereau de săgețile trase din arcurile inamice. Un joc în particular este în deosebi similar cu cel de ruletă din zilele noastre. Soldații desenau simboluri în interiorul unui scut, după care îl așezau cu fața în jos pe pământ și puneau o săgeată lângă acesta. Mai apoi învârteau scutul și pariau unde urma să se oprească acesta și deci ce simbol urma să fie în dreptul săgeții. Aceste jocuri ale soldaților pot fi conectate cu cel de ruletă de azi, însă pur și simplu nu există destule dovezi care să arate că ruleta este un joc grec sau roman.

Francezii își asumă ruleta

Ruleta este fără doar și poate un joc de origine franceză, de unde și numele de ruletă franceză. Chiar și așa, designul și modul de joc al acesteia au fost influențate în mod direct de alte jocuri similare din secolul al 17-lea în Europa. Se numeau “Roly Poly” sau “Par-Impar”, amândouă aceste jocuri jucându-se prin învârtirea unei roți și parierea pe deznodământul învârtirii. Blaise Pascal a fost un jucător avid de jocuri de noroc care știa multe lucruri despre matematică, folosindu-se de aceste jocuri și de inteligența sa pentru a crea varianta ruletei franceze pe care o cunoaștem astăzi.

Jocurile de noroc erau puțin populare la acea vreme, fiind ilegale în multe țări din Europa. La final de secol 18 s-au introdus legi speciale pentru jocurile de noroc, astfel că jocurile de șansă cu pariuri au fost revitalizate în Franța și totodată în restul Europei. Între timp, prințul Charles de Monaco a avut parte de câteva necazuri financiare, având ideea genială de a folosi popularitatea crescând a jocurilor de noroc pentru a și le rezolva. A deschis mai multe case de jocuri de noroc în Monaco, ruleta fiind unul dintre jocurile cele mai populare. Astfel, jocul de ruletă a devenit rapid cunoscut printre aristrocrați și figurile caselor regale.

Cum a cucerit ruleta Europa

E corect să spunem că jocurile de cazino în general nu ar fi așa de populare cum sunt astăzi dacă nu ar fi trecut prin mâinile a doi francezi renumiți, Francois și Louis Blanc. Aceștia sunt pariorii responsabili de renunțarea la celebrul dublu zero de pe masa de ruletă și inventarea a ceea ce astăzi se cheamă ruleta europeană. Francois și Louis a făcut acest lucru în 1824. La acea vreme, jocurile de noroc erau ilegale în Franța, așa că cei doi au găsit un alt loc, Hamburg, Germania, în care să îți introducă nou joc la public. Comunitatea locală de jucători a transmis un feedback mai mult decât pozitiv, popularitatea noii versiuni de ruletă devenind una impresionantă peste noapte.

Având doar un singur zero pe roată, avantajul casei la jocul de ruletă a scăzut la 2,70%, în comparație cu 5,26% avantaj deținut de ruleta cu slotul de dublu zero. Șansele mai mici și rata mai mare de returnare la jucători au făcut din varianta de ruletă cu un singur zero una extrem de populară și care a înlocuit într-un final varianta cu dublu zero. După câțiva ani, Francois și Louis au adus jocul de ruletă în Franța, la cererea prințului Charles de Monaco III. Aceștia au stabilit ceea ce avea să devină primul cazino modern din lume, jocul principal al acestuia fiind cel de ruletă. La câțiva ani distanță, trio-ul a ridicat celebrul Monte Carlo Casino Resort.

Ruleta ajunge în America

Ruleta a ajuns în Statele Unite din Europa cu ajutorul migranților care s-au stabilit la Louisiana la începutul secolului al 19-lea. Totuși, lucrurile nu au mers la fel de bine și de ușor cum s-a întâmplat în Europa. Proprietarii de cazinouri nu au fost deloc mulțumiți de șansa de 5,26% a casei, decizia lor fiind să o mărească. Ca o consecință, jucătorii și-au pierdut repede interesul în joc.

În mod surprinzător, comunitatea de jucători din America a respins varianta de joc cu un singur zero aproape în unanimitate. Versiunea cu dublu zero a devenit cea general acceptată de joc, fiind cunoscută astăzi ca ruleta americană. În ciuda faptului că există un avantaj mai mare al casei greu de combătut, americanii se joacă ruletă destul de mult. Chiar și așa, aceștia și-au pierdut ușor interesul în celebrul joc cu roata norocoasă, jucând acum jocuri mai ușor de învins, cum ar fi de exemplu jocul de blackjack.

Ruleta ajunge pe internet

Creșterea popularității cazinourilor online din ultimii ani a făcut posibil pentru toată lumea să se poată bucura de jocurile lor favorite din confortul propriilor lor case. Noile platforme de cazino apar în fiecare lună, iar fanii ruletei sunt primii care sunt răsfățați. Poți juca ruletă europeană, americană și de oricare alt fel indiferent de locația ta geografică. Totodată, există avantaje considerabile atunci când te decizi să joci jocul online, nu într-un cazino fizic.

În primul rând, pe internet chiar te poți concentra pe joc și pe strategia de pariere pe care o alegi fără să ți se distragă mereu atenția așa cum s-ar întâmpla într-un cazino adevărat. De asemenea, jocurile online sunt complet automatizate, așa că nu trebuie să te uiți mereu la dealer să vezi ce face și cum face. Desigur, acest lucru este valabil dacă nu joci ruletă live.

În ceea ce privește șansele și corectitudinea jocului, există instituții speciale care se asigură că jocurile pe care le joci online nu sunt trișate în niciun fel. Toate cazinourile care au licențe și certificate de funcționare sunt sigure pentru a fi folosite. În plus, vei primi informații importante în legătură cu șansele de câștig, plăți și alte elemente importante legate de joc.

Ruleta în zilele noastre

După câțiva ani în care a scăzut în popularitate, comparată cu alte jocuri de cazino, ruleta revine încet, dar sigur în topul preferințelor jucătorilor din toată lumea. Modul convenabil de joc oferit de cazinourile online face posibilă angrenarea în joc pentru orice jucător, care poate alege exact ce variantă de joc să joace, fapt pentru care nu sunt obligați să plece din case și să șofeze până la o sală de jocuri fizică.

Chiar dacă ruleta este un joc de șansă și nu există strategii clare care să o învingă, să te uiți la roată cum se învârte este un lucru cu un șarm aparte, pe care nu multe alte jocuri de cazino îl poate reda. Romanii și grecii antici știau de ce le place să se joace acele variante incipiente ale jocului. Iar dacă mai ai și puțin de noroc, atunci jocul este cu adevărat unul grozav. Ruleta rămâne unul dintre jocurile de cazino cele mai grozave, fiind mai accesibilă ca niciodată în zilele noastre. Profită de acest lucru și bucură-te de ea!

Leave a Comment