Una dintre cele mai simple variante de poker, dar și una care este de obicei jucată pentru prima dată de majoritatea jucătorilor de poker, este Draw cu cinci cărți. Fiind mai des jucat acasă decât la cazinouri, Draw cu 5 cărți a fost întrecut în popularitate de jocuri precum Texas Holdem sau Omaha. Chiar și așa, în lume au rămas o sumedenie de fani ai jocului de Draw, mai ales în mediul online, acolo unde mai multe site-uri mari oferă mese de joc și turnee pentru acest tip de poker.
Cum se joacă Draw cu 5 cărți?
Dacă ai mai jucat o altă variantă de poker până acum, la pokerul Draw cu cinci cărți se aplică aceleași reguli ca și la majoritatea celorlalte tipuri ale jocului. Scopul tău ca jucător este să faci cea mai bună mână de poker din cinci cărți. Ca la Texas Holdem, valorile mâinilor, de la cea mai slabă, la cea mai tare, sunt următoarele: high card, o pereche, două perechi, trei de-un fel, chintă, culoare, full house, patru de-un fel, chintă de culoare, chintă roială.
Când vine vorba despre pariurile dinainte de Flop, există două metode diferite utilizate la jocul de Draw. Fie toți jucătorii plătesc un antepariu înainte de a-și primi cele cinci cărți, fapt des întâlnit la jocurile care se desfășoară în medii private, cum ar fi acasă, fie există un small și un big blind ca la Omaha sau Texas Holdem, metodă mai des întâlnită la jocurile ce au loc în cazinouri sau pe internet.
În total, există un număr de trei structuri de pariere pentru jocul Draw cu cinci cărți. Poți juca tipul fixed limit, cu limită fixă, pot limit, cu limită depinzătoare de miză, sau no limit, fără limită de pariere. Chiar dacă toate cele trei formate de pariere se desfășoară respectând regulile principale ale pokerului, structurile diferite de pariere te vor determina să îți schimbi strategia acolo unde este cazul. De exemplu, unele mâini pe care nu le-ai juca la tipul fixed limit devin atractive dacă nu există limită de pariere, pentru că la jocurile de tip no limit poți paria destul cât să îți forțezi oponentul să se arunce. Indiferent de structura pe care o alegi, trebuie să îți însușești cât mai bine regulile jocului.
Odată ce toată lumea de la masă a plătit antepariul sau blind-urile, fiecare jucător va primi câte cinci cărți cu fața în jos. Are loc o primă sesiune de pariere. Dacă cel puțin doi jucător rămân în joc după această primă rundă de pariere, are loc și o primă rundă de draw, trageri. Fiecare jucător activ spune câte cărți vrea să decarteze și să schimbe cu unele noi din pachetul de cărți. Dacă ești mulțumit de cărțile pe care le primești, și nu mai vrei să tragi alte cărți, vei spune “stand pat”, sau pe românește, sunt servit.
Odată ce runda de trageri este completă, urmează o a doua rundă de pariere. Dacă după această rundă de pariere mai rămân cel puțin doi jucători în joc, urmează dezvelirea mâinilor, sau showdown. Aici se determină care dintre mâinile rămase în joc este cea mai puternic, aceasta fiind declarată câștigătoare. Regulile pentru Draw cu 5 cărți sunt, după cum vezi, simple și ideale pentru un joc cu ritm rapid, motiv pentru care jocul este atât de popular printre jucătorii începători.
Strategia de bază la Draw cu 5 cărți
O capcană în care jucătorii începători de Draw cad mereu este că vor să joace mai toate mâinile despre care cred că le-ar putea aduce o chintă sau culoare. În multe cazuri, la Draw trebuie să recunoști imediat dacă o mână este “jucabilă sau nu”. Ca și la jocurile în care se dau cărți comune pe masă, și la Draw cu cinci cărți poziția la masă este una importantă. Cu cât ești mai aproape de butonul dealerului, cu atât ai mai multe mâini profitabile de jucat la dispoziție. Trebuie să intri mai mereu cu o plusare în pot dacă vrei să atragi și alți jucători în miză.
Joacă strâns încă de la primele mâini și plusează atunci când ai în mână ași sau regi. Odată ce îți îmbunătățești figura la masă, poți să adaugi și alte perechi, cum sunt cele de dame, valeți decari sau nouari, atât timp cât ai și o a treia carte care să le susțină. Dacă primești din start două perechi sau trei de-un fel, trebuie să plusezi indiferent dacă ești primul care pariază sau ai butonul de dealer în față și deci acționezi ultimul. În același timp, ai grijă de mâinile la care ai patru cărți care te-ar putea duce la chintă sau culoare, pentru că aceste mâini s-ar putea să îți pierzi tot fondul de pariere în 3 secunde.
Ce cărți să decartez la Draw cu 5 cărți?
Să știi ce cărți să decartezi la runda de schimburi e secretul pentru un joc bun sau prost de draw cu cinci cărți. La un nivel de bază, ar trebui să ții minte următoarele reguli: dacă ai în mână o pereche, vei cere trei cărți noi; dacă ai în mână două perechi, vei arunca și cere o carte în schimb; dacă ai în mână trei de-un fel, vei schimba două cărți. Lista aceasta este una doar de bază despre cum ar trebui să acționezi la runda de draw a jocului, însă dacă te vei ține de ea, mai ales la jocurile cu limite de pariere mici, ar trebui să vezi rezultate pozitive în cel mai scurt timp.
Strategia avansată la Draw cu 5 cărți
Odată ce ți-ai însușit cu succes strategia de bază a jocului și ești mai încrezător în ceea ce privește jocul de Draw cu cinci cărți, poți să începi să aplici câteva strategii mai avansate în jocul tău. Există un element psihologic important la acest joc aparent nevinovat, mai ales din cauza elementului de schimb de cărți din mijlocul acestuia.
De exemplu, chiar dacă din punct de vedere statistic este mai bine să ceri trei cărți atunci când ai o pereche, dacă vei merge pe această variantă de fiecare dată, atunci jucătorii din stânga și dreapta ta vor putea să îți citească din ce în ce mai ușor mâinile și să te bată. Astfel, este important să ceri câte una sau două cărți din când în când pentru perechea din mâna ta, poate chiar să spui că ești servit, pentru a poza într-un jucător cu o mână puternică, mai puternică decât cea pe care o ai în realitate.
Față de jocurile cum sunt Holdem, de exemplu, elementul de bluffing este aproape inexistent la Draw cu cinci cărți. Jucătorii care au o mână mai slabă nu consideră blufful decât dacă se cred totuși încrezători în acea mână, oricât de slabă ar fi aceasta. Din acest motiv este important să îți iei notițe atunci când joci acest tip de poker, pentru că se pot dovedi foarte ajutătoare. Dacă de exemplu notezi că un jucător deschide pariurile doar cu valeți sau ceva mai bun când e dealer, vei putea să te arunci mai ușor cu doi nouari la blind-uri, în loc să plătești și să pierzi bani.