Variantele jocului de blackjack

Chiar dacă unele variante ale jocului vin la pachet cu reguli diferite, precum și cu șanse și plăți diferite, situație mai proeminentă la cazinourile tradiționale, versiunile inovatoare ale jocului și-au creat poteca și spre cazinourile live online. Blackjack-ul cu dealer live este de fapt același lucru ca și blackjack-ul într-un local tradițional, diferența fiind modul în care jucătorul interacționează cu masa de joc, cu dealerul și cu restul jucătorilor. Vei găsi pe această pagină explicații în detaliu despre cele mai populare variante ale jocului, alături de descrieri în comparație cu variantele de la cazinourile offline.

Variante populare de blackjack live cu dealer

Aproape toate jocurile de blackjack live online cu dealer funcționează după un format convențional. Ceea ce le diferențiază sunt câteva concepte atipice sau teme folosite la mese de joc, care nu schimbă de fapt modul de funcționare al jocului. Ceea ce diferă în general este experiența de joc, de la o tablă la alta, nimic altceva. Haideți să vedem care sunt cele mai cunoscute variante ale jocului și care ți se potrivește cel mai bine.

Common Draw Blackjack

Această variantă a jocului de blackjack este printre cele mai unice adaptări ale jocului original de 21. Se joacă mai degrabă cu o mână universală, comună, decât cu cea tradițională. Cu alte cuvinte, fiecare jucător de la masă (există un număr nelimitat de locuri la masă, virtuale) primește cărți identice, însă poate alege în mod individual cum să reacționeze și deci cum să își joace mâna.

Avantajele variantei Common Draw sunt multe. De exemplu, faptul că la masă se pot așeza un număr nelimitat de jucători poate fi avantajos atât pentru experiența unică în sine, cât și pentru cazino, care poate astfel să adauge la masă câți jucători își dorește. Faptul că se folosesc aceleași cărți pentru toate mâinile principale face ca viteza jocului să fie mai mare. De asemenea, tabela de joc va afișa mereu statistici, cum sunt ultimele 10 mâini ale dealerului, care te pot ajuta ca și jucător în luarea deciziei de acțiune corectă. Această formă de blackjack plătește 3:2, dealerul stă la 17 puncte și poți dubla pe oricare două cărți, inclusiv pe două cărți la fel. Nu poți să te predai și nici nu poți cere resplit la această variantă.

Live Blackjack Party

Mesele de blackjack live party, sau petrecere, sunt cele mai indicate dacă îți place să discuți cu alți jucători în timp ce decizi ce faci cu mâna pe care o joci. Aceste jocuri sunt conduse de cel puțin doi dealeri live care vorbesc despre știrile zilei, bârfe și ultimele întâmplări dintre ei și jucători. Masa este una normală, de șapte locuri, iar atmosfera este de petrecere și de interacțiune constantă între toate părțile implicate.

Aceste mese sunt ideale celor care caută amuzamentul în joc, fiind grozave chiar și pentru spectatori, fiecare decizie a jucătorilor fiind urmărită de către toată lumea prezentă la masă. Mesele de live blackjack party sunt ideale pentru fanii socializării. Mai mult, aceste mese au pariuri minime mici, așa că te poți distra o bună bucată de timp fără să ai grija banilor. Poți paria chiar și pe mâna unui alt jucător, cu funcția bet behind, de obicei disponibilă la acest tip de joc. Ca și dezavantaje, nu te angrena la astfel de mese dacă ai ca scop să te concentrezi exclusiv pe joc. De asemenea, rundele de joc sunt mai lungi decât cele la o masă normală.

Live Sports Blackjack

Live sports blackjack ține de expansiunea jocului de la simplul joc de 21 la o îmbinare cu jocurile ce țin de sport. Se aseamănă cu jocul de party de mai sus, însă topicul de discuție de aici este cel legat de evenimente sportive care se desfășoară în mod curent. Vei găsi alături de masa de joc transmisiuni în direct ale meciurilor din Champions League, Europa League sau alte asemenea competiții importante. Dacă ești fan al întrecerilor sportive, acest tip de blackjack este ideal pentru tine.

Avantajele la live sports blackjack sunt două: în primul rând, ai un mediu ideal de joc dacă ești fan al sportului și vrei în același timp să joci blackjack. În al doilea rând, se păstrează atmosfera relaxată și socială de la mesele de party, doar că aici subiectul de discuție este cel de spre jocurile sportive. Ca dezavantaje, trebuie menționat că nu sunt mulți operatorii care oferă asemenea mese de joc încă, varianta fiind în plină dezvoltare mai ales în Europa. De asemenea, să vorbești despre scorurile unui meci de fotbal la o masă de blackjack s-ar putea să fie ușor ciudat pentru unii jucători.

VIP Live Blackjack

Aceasta este fără doar și poate cea mai simplu de înțeles variantă de blacjkack din lume. Singura variabilă care diferă de la jocul original este cea legată de pariurile minime și maxime. Cam toate cazinourile online oferă cel puțin o versiune de blackjack dedicată high-roller-ilor, adică jucătorilor care se așează la masă cu sume impresionante de bani. De obicei, această variantă de blackjack live este transmisă în direct pentru jucători dintr-un studio mai modern, însă jocul rămâne același.

Avantajul principal la această variantă este că poți avea șansa să joci cu oameni cu mintea deschisă, high-rollers care știu ce fac. Astfel, eviți să dai peste începători care se bazează pe pariuri mici și nu au deloc experiență în joc. De asemenea, jucând la o masă de VIP, te poți simți ca făcând parte din elita jocului, experiența fiind bineînțeles una exclusivistă. La capitolul dezavantaje, limitele mari de la unele mese s-ar putea să te excludă din start dacă ai un fond de pariere mic. Totodată, să joci cu asemenea pariuri mari nu este indicat până nu ai dezvoltat cunoștințele necesare pentru a stăpâni strategiile de bază.

Variante ale blackjack-ului tradițional

Cel mai probabil că ai auzit de câteva dintre aceste variante exclusive pentru jocul de blackjack din cazinourile fizice, traditionale. Acestea există de mult înainte de inventarea cazinourilor online, astfel că este și normal să fie mult mai bine dezvoltate decât variantele online ale jocului. Chiar dacă unele dintre aceste variante se regăsesc și online, multe nu sunt de fapt adaptări reușite ale acestora și folosesc tehnologia RNG (random number generator) ca mod de joc, adică nu dispun de un dealer live. Chiar și așa, unele dintre cele mai faimoase sunt explicate mai jos, cu reguli, norme de plată și multe altele.

Spanish 21

Spanish 21 sau blackjack spaniol este o variană a jocului de blackjack care datează de la mijlocul anilor 90. Unele surse online spun că jocul ar fi chiar și mai vechi de atât. Se spune asta pentru că însuși Miguel de Cervantes vorbește în cartea sa Don Quijote, despre un pachet de cărți, fapt ce se întâmpla la mijlocul secolului al XV-lea. Legenda spune că versiunea modernă a jocului a fost adusă în Nevada de un angajat al unui cazino, versiunea actuală a jocului fiind deținută de o companie numită Masque Publishing.

Spanish 21 se joacă doar cu pachete de cărți care conțin 48 de cărți de joc, sau cu pachete de cărți standard din care se scot cei 4 decari. Principiile jocului de blackjack se aplică la variantă, iar scopul jocului rămâne exact același. Cărțile rămân la aceleași valori ca și cele din varianta originală a jocului, iar jucătorii concurează unul împotriva altora și a dealerului. Există însă câteva reguli care diferențiază varianta de jocul oficial.

Dacă îți pică blackjack, vei fi plătit 3:1, iar dacă ai asigurare, vei primi 2:1. Unele mâini care conțin 5, 6 sau 7 pot plăti un bonus dacă fac parte din mâini ce rezultă în blackjack. Dacă ai blackjack și la fel are și dealerul, mâna ta este cea câștigătoare. De asemenea, jucătorul cu numărul 21 câștigă chiar și dacă dealerul are 21. Jucătorii pot cere să se predea chiar și după un double down, un split sau un hit. Jucătorii pot cere resplit de până la patru mâini, inclusiv în cazul așilor.

Printre avantajele acestui mod de joc se numără și cel referitor la regulile puțin restrictive ale Spanish 21. Jucătorii sunt liberi să parieze așa cum vor, dacă se încadrează în limita de timp impusă. De asemenea, dacă ai 21 de puncte în mână, ai câștigat indiferent de ce se întâmplă la masă sau în mâna dealerului. Poți cere redouble, care îți poate oferi un avantaj important. Ca dezavantaje, faptul că se scot din pachete cei 4 decari crește șansa nativă a casei cu până la 2%. Din această cauză, unele reguli trebuie adaptate la joc, iar numărarea cărților devine extrem de dificilă din cauza numărului de pachete de cărți cu care se joacă varianta.

Blackjack Switch

Ai avut vreodată șansa să primești o mână în care să vrei să schimbi o carte pentru a-ți putea crește șansele de câștig. Nu ești singurul. Cel care a venit cu ideea unei variante de blackjack care să aibă la bază această acțiune a fost jucătorul britanic Geoff Hall, inventatorul modului blackjack switch. Jocul a fost primit cu aplazue la cazinourile tradiționale, motiv pentru care inventatorul l-a patentat în anul 2009.

Dacă alegi să joci blackjack switch, vei primi două mâini, nu doar una. Vei avea deci șansa să îți analizezi cărțile și să schimbi fiecare a doua carte de la fiecare mână. Pentru a putea face asta, va trebui să pui două pariuri egale înainte de toate. Iată un exemplu, ca să îți dai seama mai ușor cum funcționează tehnica.

Să presupunem că ai 4 și As într-o mână și Damă și 7 în cealaltă. În total, ai 15 puncte în prima mână și 17 puncte în cea de-a doua. Amândouă mâinile sunt mediocre. În cadrul variantei de joc, poți să îți asul și respectiv șeptarul între ele. Vei ajunge astfel să ai blackjack și respectiv o mână de 11 puncte pe care o poți de asemena transforma într-una câștigătoare. Ține minte că să faci această schimbare este opțional și trebuie realizată doar dacă îți aduce un beneficiu real. Cu puțin noroc, poți primi din start două mâini bune, așa că nu trebuie să intervi deloc.

Ca si reguli adiacente, dacă dealerul are blackjack, nu mai poți face schimbarea de cărți. Nu poți schimba decât ultimele două cărți de la fiecare mână, nu orice cărți între ele. De asemenea, la blackjack vei primi doar 1:1 din pariul tău. La o mână ușoară de 17, dealerul va cere carte. Jucătorii pot cere un double down chair și după efectuarea schimbării. Totodată, jucătorii pot cere un double down după un split sau un switch. Jucătorii acestui tip de blackjack pot pune și pariuri de margine, dacă vor asta.

Stadium Blackjack

generator. Dealerul live stă în fața unui grup de până la 44 de jucători care sunt așezați în mod electronic într-o zonă de joc asemănătoare unui stadion, de unde și numele variantei. Modul de joc se aseamănă destul de mult cu cel denumit Common Draw, fiecare jucător făcând un pariu din fața monitorului propriu pe o mână comună. Fiecare jucător este mai apoi pus să aleagă între a cere carte, a sta, a dubla sau a cere split, în funcție de ceea ce fiecare preferă să facă.

Vei recunoaște imediat fiecare regulă și pariu de la această variantă, pentru că majoritatea sunt cele aplicate la variantă originală a jocului de blackjack. Există însă și unele mici diferențe. De exemplu, jucătorii pot cere split doar până la 3 mâini din cauza spațiului limitat de pe ecran. Un blackjack opținut de dealer va duce la pierderea mâinilor jucătorilor plus încă o unitate de pariere de la fiecare. Trebuie să mai știi și că un blackjack nu-ți va plăti 3:2 cum este normal, suma fiind diferită de la cazino la cazino. Vei mai observa și că nu există foarte multe reguli ale jocului pe care să le amintim aici. Asta se întâmplă pentru că fiecare cazino are libertatea de a alege anumite reguli pe care să le implementeze.

Ce se pliază perfect acum că ți-ai îmbogățit cunoștințele legate de variantele de blackjack, atât cele online, cât și cele din cazinourile fizice? Poate că vrei să afli mai multe despre cum să joci și să învingi casa, desigur! Dacă ești curios despre cum poți să te joci cu șansa nativă a casei și cum să o întorci cât mai bine în favoarea ta, găsești pe site un ghid complet despre strategiile de blackjack cele mai des utilizate de către cei mai buni jucători din lume.