Cele mai faimoase strategii pentru jocul de blackjack

Este important de știut că aceste strategii despre care o să vorbim aici sunt într-o așa-numită zonă gri. Nu sunt considerate trișări în sensul direct al cuvântului, însă sunt atent supravegheate de către staff-ul cazinourilor fizice. Astfel, este mult mai ușor să beneficiezi de pe urma acestor tehnici dacă alegi să joci blackjack online. Chiar dacă statisticile jocului poate că nu sunt la fel de detaliate ca la ruletă sau baccarat, există alte metode prin care să fii la curent cu tot ce se întâmplă în joc. Poți să folosești mai multe ecrane, unul pentru joc, altul pentru regulile strategiei folosite, de exemplu. Doar prin încercarea mai multor metode vei da într-un final de cea ideală pentru tine.

Fundația unei strategii bune de blackjack

Înainte de a te apuca să creezi diagrame și cartoane de date, este important să îți stabilești o fundație a planului de joc mai întâi. Ia lucrurile de la început și începe prin a decide cât timp și câți bani ești dispus să investești în joc. Alege cu grijă ce variantă de blackjack vrei să încerci, pentru că îți va influența în mod sigur stilul de joc și cât de bine vei fi plătit în momentul în care câștigi. Cel mai important, setează-ți un maxim de câștig realist și rezonabil, dar și un minim pe care ești dispus să îl pierzi.

Un plan de acțiune calculat este cel care separă un jucător norocos de unul priceput. Dacă ești serios și vrei să devii un jucător bun, atunci află că disciplina de care trebuie să dai dovadă la blackjack este mai mult decât suportabilă pentru ce premii te așteaptă. Ține minte mereu cu ce țeluri ai început un anumit joc în minte, amintește-ți constant acest țel, în timp ce dealerul împarte cărțile, putând astfel să păstrezi experiența jocului interesantă și antrenantă. Nu uita să nu te dai în vânt după câteva câștiguri sau pierderi neașteptate. Ia fiecare rundă de joc ca atare și învață din ea, așa cum face orice jucător profesionist.

Strategia de bază a blackjack-ului

Cel mai ușor mod în care îți poți spori cunoștințele este să încerci mai întâi strategia de bază a jocului de blackjack. În esență, strategia se referă la analizarea mâinii tale și a cărții cu fața în sus a dealerului înainte de a lua o decizie, indiferent dacă este să stai sau să ceri carte. A cere o carte înseamnă că vei primi o a treia carte față de primele două inițiale, iar a sta înseamnă că nu mai ai nevoie de nicio carte, astfel că vei rămâne cu primele două. Aceasta este decizia finală pe care o vei face într-o tură anume, astfel că trebuie să o iei doar după ce ai luat în considerare și opțiuni ca predarea sau cererea unui double down.

Aceste decizii au substanță matematică și au fost dezvoltate folosind un simulator pe calculator care a analizat milioane de posibile mâini de blackjack. Un astfel de simulator a fost dezvoltat de Julian Braun, un geniu al calculatoarelor și membru al Blackjack Hall of Fame. Acesta a folosit calculele lui Edward Thorp, un faimos jucător de blackjack, pentru a-și îmbunătăți propria tehnică de joc și a dezvolta o strategie de bază, cea pe care o cunoaștem prea bine astăzi.

Chiar dacă o astfel de analiză detaliată ar putea părea intimidantă la început, e ușor să ții cont de ea și să o aplici în timp ce joci. Strategia de bază poate fi găsită într-o carte sau un tabel, aceasta comparând cărțile din mâna jucătorului cu singura carte cu fața în sus a dealerului. Cartea îți arată ce decizie ar trebui să iei ca să ai cele mai bune șanse de câștig. Cea mai bună parte este că nici măcar nu trebuie să memorezi regulile, pentru că, din moment ce dealerul nu vede ce faci tu prin calculator, poți să îți păstrezi alături aceste tabele cu informații. Iată care sunt cele mai bune metode de pariere la blackjack.

basic strategy chart blackjack live

Dacă ții cont de recomandările din acest tabel, vei vedea că ai doar de câștigat în timpul jocului. Aceasta este cea mai simplă dintre toate strategiile pentru blackjack. Este simplu de învățat, fiind practic un ghid despre cum să joci fiecare mână. Odată ce o înțelegi, aplicarea strategiei în mod corect și consistent va reduce avantajul casei până la aproape 1%, adică foarte mult. Dacă aplici strategia corect, vei vedea și că o să pierzi mai puțin de-a lungul timpului.

Strategia perfectă de blackjack

Următorul pas în dezvoltarea cunoștințelor tale despre blackjack este învățarea strategiei perfecte. Ideea de perfecțiune poate că ți se pare de neatins, însă nu te lăsa dus în eroare de numele acestui sistem. Tot ce face această tehnică de joc este să adauge la strategia de bază reguli pentru double down, split, asigurare și chiar și câteva detalii despre cum să îți manageriezi banii.

Strategia Predării

Poate că ești de părere că predare și strategie sunt două cuvinte care se contrazic. Cum poate o strategie care are la bază predarea să fie una bună? Câteodată, vei primi o mână foarte slabă, iar dealerul va avea o carte la vedere tare, moment în care vei vedea că șansele tale de câștig sunt minime. Dacă ar fi să mergi pe variantele normale, să stai sau să ceri carte, și dacă ai pierde mâna, întreg pariul tău ar fi pierdut. Dacă te-ai fi predat, ai fi renunțat la joc, însă ai fi pierdut doar jumătate din banii pariați. Să te predai nu înseamnă că ești laș, dacă ai un motiv întemeiat să o faci.

Există două tipuri de pariuri de predare, devreme sau târzii. Dacă aplici regula predării devreme, trebuie să iei o decizie înainte ca dealerul să întoarcă și cartea lui cu fața în jos. Dacă te predai târziu, poți să faci asta și după ce dealerul se uită la cartea sa întoarsă, dacă are ca și carte cu fața în sus un 10 sau un as, bineînțeles. Asta poate că îți sună a avantaj, însă dacă dealerul are blackjack, vei pierde imediat întreg pariul dacă nu ai și tu blackjack. Dacă ai șansa să alegi dintre cele două reguli, alege mereu să te predai devreme.

Strategia Split

Mai departe, avem strategia care se referă la mâinile split. Dacă mai ții minte, am spus că trebuie neapărat să ceri split dacă ai câte doi ași sau respectiv doi optari în mână. Această regulă stă la baza strategiei split. Când se aplică această regulă, și ești servit cu două cărți de aceeași valoare, vei putea alege să le împarți în două mâini distincte și să pui încă un pariu identic cu cel inițial, pe mâna nouă. Din păcate, această tehnică este de multe ori prost înțeleasă de începători, care cer split de fiecare dată când primesc câte o pereche de cărți.

Avantajele aplicării acestei tehnici este că îți oferă șansa de a-ți schimba o mână slabă în două mâini care ți-ar putea aduce un câștig dublu. Dacă o aplici corect, această strategie îți poate câștiga bani frumoși în cazul split-urilor de ași și optari, așa cum spune strategia în sine. De asemenea, aplicarea corectă a strategiei va duce la o diminuare a șanselor native ale casei. Singurul dezavantaj legat de strategia split este acela că regula nu este la fel de atractivă dacă nu poți face re-split sau cere double down după ce o aplici.

Strategia Doubling Down

Regula double down din blackjack îți permite să îți dublezi pariul inițial odată ce ai primit cele două cărți inițiale de la dealer. Pentru a compensa mișcarea, casa îți va permite să mai ceri o singură carte, nimic mai mult. Unele cazinouri impun restricții asupra unor cărți pentru care poți cere double down, așa că asigură-te că te informezi în această privință. Dacă vei alege sau nu să joci cu strategia de față va depinde foarte mult de cărțile pe care le primești în comparație cu cea cu fața în sus a dealerului.

blackjack strategia double down

Strategia asigurare și bani egali

Atât asigurarea, cât și banii egali sunt pariuri de margine oferite pentru jucători pentru a-și asigura mâna în fața dealerului de blackjack. La bază, amândouă strategiile sunt la fel. Dacă primești o mână bună, îți vor fi oferiți bani egali, iar în caz contrar, vei avea posibilitatea de a-ți asigura mână. Aceste decizii trebuie luate înainte de a decide dacă vrei să ceri carte, să stai, să te predai, să ceri un double down sau un split.

Asigurarea plătește 2:1, în timp ce banii egali plătește 1:1, însă chiar și așa amândouă pariurile cresc șansele casei cu până la 7,47% într-un joc care folosește opt pachete de cărți. Din acest motiv, mulți dintre jucătorii profesioniști recomandă evitarea pe cât posibil ale acestor pariuri. Dacă iei în calcul matematica din jurul asigurării, există o probabilitate de 70% că vei da casei jumătate din pariul tău inițial la final de mână. Singurul mod în care poți profita la maxim de pe urma asigurării este dacă știi să numeri în mod corect și eficient cărțile.

Cum să numeri cărți la blackjack

Îl mai ții minte pe Edward Thorp de mai devreme? Edward este nimeni altcineva decât inventatorul număratului de cărți. Un venerabil matematician și jucător de blackjack, Edward a descoperit că prin numărarea cărților, ar putea definitiv să spargă mitul potrivit căruia casa mereu câștigă. Acest sistem de numărare al cărților se folosește pentru a determina dacă următoarea mână va fi favorabilă jucătorului sau dealerului, prin ținerea minte a tuturor cărților mari, mijlocii și mici care au fost deja împărțite. Bazându-te pe această numărătoare, ar trebui să pariezi mai puțin când avantajul este al cazinoului și mai mult când este al tău.

După cum probabil că deja știi, blackjack-ul live se joacă la fel ca și cel fizic, cu între 6 și 8 pachete de cărți, adică până la 416 cărți de joc deodată. Dacă acest lucru ți se pare absurd, află că să înveți să numeri cărți nu este chiar atât de greu pe cât pare la început. Nu este nevoie să memorezi anumite cărți. În schimb, vei atribui un punct sau un scor fiecărei cărți astfel încât vei putea să ai o imagine de ansamblu asupra tuturor cărților care au fost împărțite până la un anumit moment.

De la metoda originală dezvoltată de Throp, alte metode adiacente de numărare a cărților au fost dezvoltate de-a lungul timpului. În timp ce bazele tehnicii rămân neschimbate, metodele diferă prin atribuirea de valori unice la cărți, care schimbă evident numărătoarea efectivă a acestora. Un alt lucru de luat în calcul este că poți alege între a folosi un sistem simplu dar mai puțin eficient și unul mai complex și care evident că plătește mai bine.

Dacă vrei să numeri cărțile, iată ce trebuie să faci: mai întâi, atribuie o valoare numerică fiecărei cărți în funcție de metoda de numărare aleasă. Mai apoi, ține un șir de numărare bazat pe valoarea cărților așa cum sunt împărțite și adună sau scade în funcție de aceasta. Calculează rata reală (numărul de cărți mari, medii sau mici rămase în joc) pentru că rata reală este egală cu fracția dintre cărțile numărate și numărul de pachete rămase. Dacă rata reală crește, îți mărești și tu pariul. Dacă scade, vei paria mai puțin până ce crește din nou. Asta e tot!