Ponturi pentru blackjack: Cum să câștigi jocul de 21

La o primă vedere, mulți ar spune că blackjack-ul este un joc simplu, dacă nu banal. De exemplu, există mul mai puține piese de puzzle care trebuie potrivite decât la ruletă. Dacă vei sta să privești câteva mâini însă, vei observa că jocul este mult mai complex decât pare la început. De exemplu, ce înseamnă fiecare secțiune de pe masa de joc? Ce valoare au cărțile pe care le primești în mână de la dealer? Dacă ești în căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, continuă să citești.

Masa și dealerul la blackjack

Masa este destinată punerii de pariuri. O masă de blackjack online poate acomoda până la 7 jucători deodată, așa că va trebui să îți alegi un loc înainte de a putea paria. Masa conține de obicei zonele de pariere, alături de câteva reguli de bază ale jocului. Fiecare dintre cele șapte zone de pariere sunt divizate în câte patru părți: zona principală de pariere unde se pun jetoanele, două zone adiacente de pariere pentru perechi perfecte și 21+3, precum și zona de pariere din spate. Vei putea citi mai jos în detaliu despre aceste pariuri.

Dealerul este persoana care supraveghează și conduce jocul prin împărțirea de cărți la jucătorii de la masă. Delaerul se așează în partea opusă jucătorilor, urmând să dea cărțile din compartimentul de împărțire începând de la stânga lor. Cărțile folosite se pun în partea dreaptă, odată ce runda se termină. Cazinourile le mai spun dealerilor și prezentatori de joc, o denumire deloc ieșită din tipare având în vedere pregătirea intensă la care sunt supuși aceștia înainte de a putea fi puși la masa de joc.

Cărțile și pachetele de cărți

Blackjack se joacă fie cu unul, fie cu mai multe pachete de cărți de joc tradiționale. În fiecare pachet există 16 cărți cu fețe, valeți, dame și regi care valorează 10 puncte, dar și câte 4 ași care valorează fie 1, fie 11 puncte, fiind aleasă valoarea care este cea mai avantajoasă pentru o mână anume.

Pachetele mai conțin și alte 32 de cărți care au valoarea dată de numărul de pe ele, cele de la 2 la 10. Există mai multe tipuri de joc online, care folosesc între 4 și 8 pachete de cărți deodată. Numărul de pachete folosite joacă un rol important în variația jocului, așa că asigură-te că te informezi înainte despre acest aspect din secțiunea dedicată a cazinoului online la care urmează să joci.

Interfața de joc la blackjack

De obicei, jocurile de blackjack online sunt transmise în direct pe internet dintr-un studio făcut să arate ca un cazino. Structura și felul în care arată acesta depind în totalitate de cazinoul la care alegi să joci. Unele cazinouri folosesc tehnologia bazată pe un ecran verde ca background, în timp ce altele se folosesc de studiouri ca cele ale televiziunilor pentru a crea un mediu de joc inedit. Cu atât de multe cazinouri din care poți alege, cu siguranță vei da în cel mai scurt timp peste cel care îți va fi pe plac.

Ecranul de joc se compune din toate caracteristicile și funcțiile necesare pentru a juca un joc de blackjack live. Ai la dispoziție zona de selectare a jetoanelor, setări pentru video și audio, o fereastră live în care poți vedea ce pariuri fac ceilalți jucători aflați la masa virtuală, o zonă care îți afișează istoria pariurilor și așa mai departe. Poți să plasezi pariuri folosind jetoanele virtuale de la baza interfeței de joc. Fiecare are o culoare anume, bazată pe valoarea sa nominală. Trebuie doar să te asiguri că ai ales valoarea corectă și să apeși pe zona de pariere pentru a-ți depune jetoanele.

Îmbunătățirea constantă a tehnologiei aduce și o experiență mai bună atunci când joci blackjack live. Majoritatea celor care oferă aceste mese live de joc sunt capabili să ofere transmisiuni în format HD, cu opțiunea de a ajusta această transmisiune în funcție de conexiunea pe care o ai la internet. Vei putea accesa o vedere de ansamblu a mesei, cu dealerul în plan îndepărtat și masa în sine în prim-plan. Acest unghi de filmare este ideal pentru a te ține mereu la curent cu ce se întâmplă pe masa de joc.

Nu doar interfața de joc este importantă, ci și eticheta pe care ți-o adjudeci atunci când joci blackjack, considerat un joc de noroc cu pretenții. Regula principală nescrisă este aceea de a fi politicos cu dealerul și cu restul jucătorilor de la masă, pentru ca jocul să se poată desfășura în condiții optime. Dacă ești genul care preferă un pic de scandal, atunci poți opta oricând pentru un joc de tipul blackjack party, acolo unde regulile de conduită nu se aplică. Ține minte mereu că locurile sunt limitate, așa că nu intra la masă decât atunci când ești pregătit să și pariezi.

Regulile generale ale jocului de blackjack

Acum că te-ai familiarizat cu datele generale despre masa de 21, ești pregătit pentru a te informa și despre regulile jocului de blackjack. Regulile principale îți vor fi afișate mereu undeva pe suprafața de pariere sau într-o parte a ecranului de joc, în timp ce unele mai speciale sunt mai dificil de explicat și depind și de varianta de joc pe care o alegi. Odată ce te informezi despre aceste principii, va trebui să te familiarizezi și cu anumite tipuri de pariuri pe care le poți face. Iată care sunt cele mai de bază reguli ale jocului de blackjack.

Când să pariezi: Atunci când vine vremea să pariezi, vei fi anunțat despre acest lucru fie printr-un mesaj pe ecran, fie în mod verbal de către dealer. În funcție de varianta aleasă a jocului, o să poți să îți gândești și alegi pariul într-un interval de 30, până la 90 de secunde înainte ca acesta să fie închis. Pune pariuri doar în acest interval de timp deschis, fără să-l depășești pentru că astfel pariul tău nu va mai fi acceptat.

Cum să așezi jetoanele corect: Să joci blackjack online este mult mai facil decât dacă ai face-o într-un cazino fizic. Jetoanele digitale se așează pe masa de pariere automat atunci când vine vremea să pariezi, iar zonele de pariere de pe masă se colorează atunci când treci cu mouse-ul peste ele. Dacă nu ești sigur cum funcționează aceste lucruri, poți să începi prin a juca Lucky Streak Live Blackjack mai întâi, un mod al jocului care îți va arăta exact ce și cum trebuie să procedezi când pui pariuri.

Când începe tura de joc: Odată ce toată lumea a pariat, dealerul începe să împartă cărți începând cu jucătorul aflat în stânga sa. Fiecare jucător primește o carte cu fața în sus, la fel ca și dealerul. Mai apoi, o a doua carte este împărțită jucătorilor, tot cu fața în sus, în timp ce dealerul primește o carte cu fața în jos. Jucătorii trebuie să decidă ce urmează să facă, dacă rămân cu cărțile din mână sau dacă mai solicită alte cărți. Odată ce toată lumea a luat decizia finală, dealerul își dezvăluie cartea pe care a ținut-o până atunci cu fața în jos.

Când se termină runda de joc: Rezultatele fiecărei mâini de joc sunt făcute publice în timp real. Ai învins dealerul dacă totalul de puncte al mâinii tale nu trece de 21 și este mai mare decât al dealerului. Pariurile făcute și câștigate sunt plătite instant de către dealer spre câștigători. Toate jetoanele pariate și pierdute sunt imediat retrase în casă.

Când începe din nou timpul de pariere: Odată ce o mână de joc se încheie, dealerul curăță masa și îndepărtează cărțile de la dreapta la stânga, după care le plasează în zona de cărți folosite. Timpul de pariere este resetat și deci pornește de la zero.

Amestecarea cărților: Jocul continuă până ce dealerul împarte ultima carte, numită și cut card. După ce ultima carte din pachet sau din seria de pachete folosite este împărțită la jucători, dealerul amestecă toate cărțile de pe masă. De multe ori, la mese se folosesc două aparate de împărțire a cărților, numite și dealing shoes, astfel că dealerul poate pur și simplu să schimbe unul dintre aparatele în care nu mai sunt cărți cu altul în care sunt cărți gata de a fi împărțite la jucători. Astfel, jocul nu se întrerupe aproape deloc.

Etichetă: Există reguli nescrise pentru atunci când te joci blackjack live. De fiecare dată, amintește-ți că e impetuos să fii politicos cu dealerul și cu restul jucătorilor la masa de joc. De asemenea, nu ocupa degeaba un scaun la masă până nu ești 100% convins că ești gata să joci.

Erori: Dacă apar orice fel de erori în timpul jocului, runda este pusă imediat pe pauză și managerul de tură este anunțat despre apariția acestora. Între timp, un mesaj te va anunța despre acest lucru, rămânând pe ecranul tău până ce situația se clarifică. Dacă eroarea poate fi rezolvată ușor, runda va continua în mod normal. În caz contrar, runda va fi închisă și toate fondurile pariate vor fi recuperate de către jucători.

Ce poți face după ce ai pariat la blackjack

Înainte de a merge mai departe, este bine să te familiarizezi și cu ce acțiuni poți înteprinde odată ce ai pus un pariu pe masa de joc. Trebuie să faci cel puțin o acțiune dintre cele de mai jos pentru a progresa în joc, altfel se consideră că ești mulțumit și că stai.

Stai: Când ești satisfăcut cu cele două cărți pe care le primești inițial de la dealer, poți alege să nu mai primești nicio altă carte, adică să stai. Ține minte că dealerul trebuie să stea la rândul său dacă are în mână mai mult de 17 puncte. Poți sta la un cazino online live prin apăsarea butonului dedicat acestei acțiuni.

Carte: Dacă ești de părere că poți să ajungi mai aproape de 21 cu ajutorul unei a treia cărți, poți cere o carte adițională. Dealerul trebuie să continue să își dea cărți până ce are în mână un minim de 17 puncte. Poți să ceri cărți în continuare chiar și după ce ai 17 puncte în mână, deși nu este recomandat să faci asta. Dacă vrei să ceri o carte, pur și simplu apeși pe butonul aferent, de obicei un “+” de pe interfața virtuală de joc.

Double down: Cu această acțiune, îți vei dubla pariul după ce vezi primele două cărți pe care ți le împarte dealerul. După ce ceri un double down, va trebui să mai primești cel puțin o carte. Poți cere un double down prin apăsarea butonului “x2” de pe interfața de joc.

Split: Dacă cele două cărți pe care dealerul ți le împarte la început formează o pereche (4-4 sau 9-9), poți cere un spilt, adică să le împarți în două mâini diferite. Va trebui să pui un pariu adițional pentru o mână în plus, moment în care vei primi o carte în plus pentru fiecare mână nou formată. Această opțiune îți permite să întorci șansa unei mâini slabe în favoarea ta, putând să îți dubleze pariul și deci câștigurile. Dacă nu știi ce să faci cu o mână anume, ține minte regula de aur: mereu cere split dacă ai în mână pereche de ași sau de optari.

Asigurare: Dacă se întâmplă ca dealerul să aibă un as ca și carte cu fața în sus, poți să ceri asigurare, care îți va plăti 2:1 din pariul inițial dacă dealerul face blackjack. Dacă și tu și dealerul vezi avea blackjack, atunci mâna este considerată o remiză și vei primi pariul înapoi.

Bust: Acest termen se referă la o mână pierzătoare care trece de valoarea totală maxim admisă de 21. Nu ai cum să îți fie declarată mâna inițială bust, pentru că nu există două cărți care să treacă din prima de valoarea de 21.

Dealerul stă/cere carte cu o mână soft de 17: Să facem întâi diferența dintre o mână soft și una hard. Prima este o mână în care asul are valoarea nominală 1, în timp ce a doua este cea în care asul este calculat cu valoarea 11. Regula spune că dealerul trebuie să acționaeze în momentul în care primele două cărți pe care le primește sunt un as și un 6. În acest moment, dealerul trebuie fie să ceară carte, fie să stea.

Dealerul se uită/nu se uită: Când cartea cu fața în sus a dealerului este un as sau o carte cu valoarea 10, există o șansă mare ca acesta să facă blackjack. Jucătorul poate cere asigurare, moment în care se aplică una dintre următoarele două reguli: Dealerul se uită la carte și o arată tuturor jucătorilor înainte ca jucătorii să treacă la acțiune, acest tip de joc fiind cunoscut ca cel american. Dacă dealerul are blackjack, runda se termină pe loc. Regula este avantajoasă pentru că protejează jucătorii și îi scutește de la a lua inițiativă fără să știe ce are dealerul în mână. Dacă dealerul nu se uită la cartea cu fața în jos, jocul continuă ca și normal, acest mod de joc fiind mai comun în Europa.

Predare: Ți se va oferi șansa să te predai odată ce îți sunt împărțite cărțile și cartea cu fața în jos a dealerului este dezvăluită.

Să cunoști toate mișcările pe care le poți face în timpul jocului de blackjack este doar începutul. În strategia de joc au fost investite sute de ore de joc și de programare, pentru a descoperi când este cel mai bine să folosești fiecare acțiune de care dispui. Trebuie să te axezi mereu pe aceste date și să te familiarizezi cu ele, pentru că numai așa vei putea avea parte de un joc de blackjack de succes.

Cum să pariezi la blackjack

Te-ai familiarizat îndeajuns cu principiile jocului pe care le-ai citit până acum? Dacă da, atunci ești pregătit să mergi mai departe și să înțelegi cum funcționează sistemul de pariere de bază din blackjack. Principalul pariu al jocului este simplu: îți pui jetoanele în mijlocul mesei și speri să primești cărți care să însumeze valoarea de 21 sau cât mai aproape de 21 față de cele ale dealerului. Pariurile de pe margini, care pot fi adăugate în plus față de pariul de bază, sunt ceva mai complexe.

Perechi perfecte: acest pariu de margine îți oferă șansa de a câștiga dacă cele două cărți inițiale pe care le primești de la dealer formează o pereche. Există trei tipuri posibile de perechi: perechea perfect, care înseamnă că primești cărți de aceeași culoare, de exemplu doi pătrari de inimă roșie; perechea colorată, cărți diferite ca și fel, dar care au aceeași culoare, cum ar fi 3 de treflă și trei de pică; pereche mixtă: cărți care au aceeași valoare, dar sunt din feluri diferite, cum ar fi noarul de inimă roși și cel de pică.

21+3: Acest pariu de margine este câștigător dacă primele două cărți pe care le primești, alături de cartea inițială a dealerului rezultă într-o anumită combinație. Combinațiile sunt: trei feluri compune, adică de exemplu trei doiari de romb; roială, adică toate cărțile sunt din aceeași culoare și formează parte a unei chinte roiale, de exemplu 8, 9 și 10 de romb; trei de același fel, adică cele trei cărți au aceeași valoare, de exemplu trei dame de orice culoare; chintă, adică cele trei cărți, deși nu sunt de aceeași culoare, urmează un șir ca de chintă, 3 de pică, 4 de romb, cinci de inimă roșie; culoare, atunci când cele trei cărți sunt de aceeași culoare, având valori diferite, 3, 5 și valet de treflă.

Pariu în spate: acțiunea de a paria în spate este cea în care pariezi efectiv pe mâna altui jucător, urmând să câștigi sau să pierzi în funcție de deznodământul mâinii acestuia. Această opțiune de pariere îți este la îndemână și dacă nu ești așezat la masă. Opțiunea este grozavă mai ales în cazul cazinourilor tradiționale, pentru că poți astfel să pariezi pe mâinile unor jucători cu experiență. Unele cazinouri îți și arată când cineva de la o masă anume se află într-o serie de câștiguri consecutive. Dacă masa este plină, de exemplu, acest tip de pariu este ideal dacă nu vrei altceva decât să joci.

Care sunt șansele de câștig la blackjack

Aproape că te poți numi un începător în ale blackjack-ului! Cireașa de pe tortul cunoștințelor pe care tocmai le-ai acumulat constă în înțelegerea cât mai bună a șanselor jocului de blackjack, precum și în modul de plată al pariurilor pe care le vei face la masa de joc. Să te familiarizezi cu acestea este crucial pentru a face decizii bune în funcție de cărțile pe care le primești de la dealer. Un jucător de blackjack bun este un jucător bine informat, nimic mai mult. Poate și cu puțin noroc, ca să fim sinceri. Iată care sunt principalele procentaje de șanse și plata pariurilor de la blackjack.

Blackjack: șansă de câștig: 4.745%, formă de plată: 3:2, avantajul casei: 0.576%
Mână câștigătoare: formă de plată: 1:1
Asigurare (dealerul are blackjack): șansă: 4,76%, plată: 2:1,avantajul casei: 0.576%
Pereche perfectă: șansă: 1,68%, plată: 25:1,avantajul casei: 0.576%
Pereche de culoare: șansă: 3,61%, plată: 12:1,avantajul casei: 0.576%
Pereche mixtă: șansă: 7,47%, plată: 6:1,avantajul casei: 0.576%
Triple de culoare: șansă: 0,024%, plată: 100:1,avantajul casei: 0.576%
Chinta roială: șansă: 0,21%, plată: 40:1,avantajul casei: 0.576%
Trei de un fel: șansă: 0,54%, plată: 30:1,avantajul casei: 0.576%
Chintă: șansă: 3,10%, plată: 10:1,avantajul casei: 0.576%
Culoare: șansă: 5,88%, plată: 5:1,avantajul casei: 0.576%

Gata, ai terminat! Acum ai învățat totul despre bazele jocului de blackjack. Acum, poți continua să îți îmbunătățești cunoștințele prin citirea despre variantele de joc disponibile în mediul online și nu numai. Fiecare dintre aceste variante de joc vine cu câte o regulă interesantă și diferită, fapt ce le face interesante și perfecte pentru a fi jucate în funcție de preferințele tale.