Acum câțiva ani, celebra publicație The New York Times a publicat un necrolog despre John Fairfax din Henderson, un aventurier de-o viață și un împătimit al jocurilor de noroc, cu precădere a baccaratului. “Jocul de baccarat se compune din tehnică și șansă în părți egale”, scriau cei de la ziar în necrologul lui Fairfax. Însă această afirmație este greșită. Baccarat ține de noroc în proporție de 100%, tehnica de joc având o implicație de zero procente în desfășurarea jocului. Fără doar și poate că John Fairfax a avut parte de o viață grozavă, chiar fascinantă, însă acesta nu a jucat niciodată baccarat cu un avantaj matematic asupra casei. Nimeni nu poate face asta.
Decizia
Chiar și așa, avantajul cazinoului într-un joc de baccarat este destul de mic, iar pariurile îndeajuns de mari, încât veniturile de la baccarat să fluctueze în mod violent în comparație cu alte jocuri de noroc, de multe ori crescând uriaș într-o lună și scăzând dramatic în următoarea.
Pentru un joc de cărți care generează o bună parte din venitul jocurilor de masă din Nevada, baccarat este mai degrabă un joc elementar, neatractiv. Nu există nicio oportunitate de a folosi lucruri precum logica sau gândirea creativă, așa cum se întâmplă la poker. Nu există niciun fel de situație în care să îți fie stimulat intelectul nativ, așa cum se întâmplă la alte jocuri de cărți cu sunt Bridge sau Hearts. Baccarat nu îți oferă nicio șansă de a câștiga o avere veritabilă cu un pariu modest, așa cum ai putea să pățești dacă ai paria, de exemplu, la cursele de cai.
Singura decizie pe care o iei la baccarat este cea legată de pariu, adică să pariezi pe jucător sau bancher, care dintre cei doi va ajunge să aibă o mână mai bună. Chiar și aceste termene nu au de fapt vreo semnificație anume. Puteau fi de asemenea numite roșii, albastre, cap sau pajură, orice. Cam asta e tot. Mâna se joacă după un set de reguli predefinite, iar într-un joc normal te poți aștepta să pierzi cam un dolar la fiecare 100 de dolari pe care îi pui în joc. Asta dacă nu joci pe egal, pariu ideal mai ales pentru masochiști, oferind casei un avantaj de-a dreptul ridicol.
Lăsând la o parte natura simplistă a jocului, modul în care se joacă și deznodământul de la fiecare mână de baccarat jucată are un rol important în modul în care funcționează marile companii din Nevada. În 2011, de exemplu, cazinourile de stat au câștigat 1,26 miliarde de dolari doar de la baccarat, reușind să câștige doar 1,04 miliarde de la jucătorii de blackjack și mai puțin de 400 de milioane de dolari de la cei de ruletă. Având în vedere că baccarat este disponibil la 260 de mese din 25 de cazinouri, în comparație cu blackjack care se poate juca la 2800 de mese din 151 de cazinouri, numerele rezultate sunt și mai interesante.
Bătălie culturală
În cultura populară, baccarat a dat mai multe imagini cu James Bond în Nassau, sau cu jucători înstăriți care se băteau pe un loc la o masă de la Fulgenico Batista în Havana. De fapt, o scenă din Dr. No din 1962, primul film cu James Bond, îl înfățișează pe agentul 007 câștigând o mână cu Sylvia Trench pe celebra masă cu blazon verde, chiar dacă în realitate aceștia jucau Chemin de Fer, o variantă a baccaratului.
În societatea vestică, reputația baccaratului ca fiind un joc elegant a dispărut de mult. Baccaratul modern se joacă mai ales în China și alte țări asiatice, acolo unde esența jocului are de-a face cu obiceiurile și crezurile culturale ale locurilor. “Asiaticii iubesc trăsăturile jocului. Pentru ei este un joc pur de noroc. Odată ce cărțile se amestecă, taie și se pun în pantoful de decartare, cărțile sunt cele care vorbesc de la sine”, spune Bill Zender, un fost manager de jocuri care a lucrat ca vicepreședinte, director de operațiuni și co-owner la Aladdin Hotel&Casino.
Cultura jocurilor de noroc asiatică spune că soarta jucătorilor de la masa de baccarat este îmbibată într-un pantof proaspăt amestecat. Orice greșeală făcută de dealer și care nu este rezolvată prin procedurile legale îi va scoate pe jucători de la masă. Asiaticii cred extrem de mult în soartă. Din acest motiv, jucătorii de tip high-rollers din America preferă cu totul alte jocuri de cazino decât baccarat.
Un joc ca un roller-coaster
Un număr relativ mic de jucători high-rollers se implică în scena baccaratului din Las Vegas în zilele noastre. Ca un rezultat al acestei lipse de interes, chiar dacă se menține un avantaj al casei de-a lungul timpului, rezultatele pe termen scurt pot fi de-a dreptul sălbatice. De exemplu, luna februarie din 2010 a fost una grozavă pentru baccarat. Cazinoul de stat a câștigat peste 200 de milioane de dolari din joc, mai ales din cauza noului an chinezesc. În luna iunie a aceluiași an, cazinourile au câștigat doar 18,5 milioane de la jucători, reușind să păstreze doar 3,5% din câștiguri în case.
Cazinourile, pe termen lung, au ca scop să mențină în jur de 12% din banii pe care jucătorii îi riscă la baccarat. Alte jocuri, care se bazează pe o selecție mai mare de jucători care fac pariuri mai mici, au rate de reținere mai consistente de la lună la lună sau de la trimestru la trimestru. Din acest motiv cazinourile se referă la termenul de Lady Luck atunci când vorbesc despre rezultatele pe termen scurt de la baccarat. Ca o regulă generală, modul în care merg lucrurile la baccarat este de obicei o descriere subită a modului în care merg lucrurile pe celebrul The Strip din Las Vegas. Iar după cum merg lucrurile pe The Strip, așa merg și în țară.
Regulile jocului de baccarat
Jocul tradițional de baccarat se joacă la o masă cu 12 sau 14 jucători. Se joacă de obicei în camerele cu limite mari ale cazinourilor, dar și pe internet. Un pantof care conține până la 8 pachete de cărți este folosit la masă, în sensul acelor ceasornicului, astfel că fiecare jucător va fi dealer în timpul unei orbite. Așii au valoarea 1, doiarii și până la nouari au valorile înscrise pe cărți, iar decarii și cărțile cu fețe au valoarea zero. Jucătorii pot paria fie pe jucător, bancher sau pe egal.
Persoana aleasă să fie dealer distribuie câte două cărți pentru el în calitate de bancher și mai apoi două cărți pentru o persoană denumită jucător, de obicei persoana care a pariat cel mai mult din tabăra jucătorilor de la masa de joc. Scorul se calculează adunând valorile celor două cărți ale celor două mâini de pe masă. De obicei, cifra din stânga este anulată, așa că dacă suma mâinii bancherului este 15, în realitate valorează 5 puncte. O pereche de cinciari are valoarea zero, și tot așa. Scorul va fi mereu între 0 și 9, acesta din urmă fiind cel mai mare scor posibil. Culorile cărților nu au nicio relevanță la baccarat.
După decartarea inițială, bancherul trebuie să stea dacă primește o mână de 8 sau 9 puncte, o naturală. Jucătorul trebuie să stea la rândul lui dacă primește 6 sau 7. Dacă nu, jucătorul va trage o a treia carte. Dacă jucătorul nu are o naturală, bancherul va cere carte dacă are un total între 0 și 2. Dacă jucătorul stă, bancherul poate cere dacă are 5 sau mai puțin. Dacă jucătorul cere carte, bancherul acționează în funcție de regulile care determină dacă stă sau cere carte.
Mâna care are cea mai mare valoare câștigă runda. Pariurile pe jucător plătesc 1:1. La pariurile pe bancher, acestea plătesc 19 la 20 sau 0,95 la 1. Egalul plătește 8 la 1. Majoritatea jocurilor de baccarat din Las Vegas se întâmplă la cele mai bune cazinouri de pe Strip. La cazinourile mai mici, mini baccaratul este de obicei oferit, dealerul fiind cel care are grijă ca jocul să meargă bine, ceva mai rapid ca cel tradițional. În afară de asta, regulile jocului rămân neschimbate.